četrtek, junij 15, 2006

Flock še ni umrl

Pred časom je skupina razvijalcev predstavila spletni brskalnik Flock, ki naj bi nadgradil obstoječe brskalnike s podporo za različne družbene spletne storitve. Stvar so zgradili na podlagi Firefoxa, dodali pa so podporo za bloganje, spletne galerije fotografij in družbene zaznamke.

Po prvem navdušenju se stvar ni prijela. Veliko je bilo kritik na uporabost in nedodelanost celotnega programa. Toda avtorjev to ni ustavilo, saj so nadaljevali z razvojem in včeraj predstavili prvo preizkusno različico.

Kaj je novega? Pravzaprav nič. Je pa stvar bolj dodelana in na prvi pogled bolj uporabna. Pa pojdimo kar po vrsti:


Podpora spletnim galerijam

Flock je integriran s spletnimi storitvami Flickr in Photobucket. To pomeni, da lahko iz spletnega brskalnika preprosto pošiljate fotografije na Flickr, jih pregledujete brez da bi obiskali spletno stran in slike na hitro vstavljate v svoj blog. Všeč mi je predvsem pas na vrhu brskalnika, s katerim lahko hitro dostopate do svojih galerij in galerij prijateljev.

V praksi stvar izgleda takole:

Pri odprtju računa za Flickr sem imel sprva nekaj težav. V tretjem ali četrtem poskusu mi je uspelo, tako da ne vem točno ali gre za hrošča ali težavo na moji strani. Prenašanje slik na strežnik je izvedeno odlično, popravili pa so tudi mojo največjo zamero prejšnji različici: pri vpisovanju oznak, se vam dinamično prikazujejo že uporabljene oznake. To precej olajša označevanje.


Družbeni zaznamki

Flock je integriran tudi z družbenimi zaznamki de.licio.us in Shadows. Vsi zaznamki se uvozijo neposredno v Flock in tako vam ni potrebno brskati po spletni strani, ki jo uporabljate. Sicer s tem izginejo družbene možnosti, vendar je pa dostop hitrejši in laže jih je urejati. Kaj posebnega tukaj ni za dodati, razen, da bi bilo lahko podprtih več stvari.


Bloganje

Flock ne bi bil brskalnik nove generacije, če ne bi vključeval tudi orodja za bloganje. Gre za popolnoma tipično orodje, ki mu ob namestitvi preprosto vpišete naslov svojega bloga ter uporabniško ime in geslo. Vse naprej postori kar sam. Urejevalnik ponuja enake možnosti, kot jih večina blogovskih storitev nudi na spletu. Zelo simpatično pa je izvedena integracija s Flickrjem, saj lahko slike preprosto potegnete iz traku v blogovski urejevalnik. Zelo kul.


Novice

Flock seveda vključuje tudi bralnik za novice. Stvar je popolnoma povprečna in ne ponuja nekih posebnih presežkov. Izgleda nekako takole:

Naročanje na nove novice je preprosto, saj preprosto kliknete na ikono feeda RSS in ga dodate med svoje najljubše novičarske strani.


Dobre stvari

Kaj mi je na Flocku všeč? Integracija s Flickrom, podpora za vse spletne storitve, ki jih uporabljam sam ter izredno učinkovito iskanje. Tudi iskanje je izvedeno odlično. Saj namreč istočasno išče po spletu, lokalnih zaznamkih ter lokalni zgodovini obiskanih spletnih strani. To možnost iskanja bi lahko vključili tudi v Firefox. Dobro je izvedena tudi migracija s Firefoxa, saj ob prvem zagonu lahko uvozite vse, torej tudi zgodovino, gesla in vse ostalo. Ko začneš delati s Flockom je občutek tako kot da sploh ne bi zamenjali brskalnika. Uvoz podpira tudi iz Internet Explorerja.

Slabe stvari

Pravzaprav res veliko slabega pri Flocku ne najdem. Žal pa ostaja dejstvo, da je mogoče veliko večino njegovih možnosti z nekaj razširitvami prenesti v Firefox. Tako za uporabnike Firefoxa niti ni najbolj zanimiv. Če pa slučajno uporabljate Internet Explorer in bi želeli uporabljati nekaj res zmogčljivega in prijaznega uporabniku pa definitivno priporočam Flock.

Blogged with Flock

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Super opis. Tudi sam sem misli nekaj napisati na to temo ampak si me prehitel. Tako da sem kar link na tvoj post naredil.

Ali uporabljaš ta brskalnik za svoje vsakdanje delo?

Mene je pri prejšnji verziji motilo, da nisi mogel shraniti svojega posta za kasnejšo objavo. Kako je s tem v novi verzijo?

Unknown pravi ...

Ne, ne uporabljam, ker sem se preveč navadil na svoj Firefox in njegove razširitve. Razmišljam pa, da bi našel kakšno razširitev, ki bi vsaj približno podvajala res kul Flickr vmesnik v Flocku. Za bloganje sicer uporabljam Performancing for Firefox, ki se integrira tudi s Spellbound črkovalnikom.

Glede shranjevanja postov za kasnejšo objavo pa sedaj imaš možnost, da ga shraniš.

Anonimni pravi ...

Tole si pa naredil kar manjši članek ;) lepo.

Mi je pa zadeva všeč, posebej vse dodatne funkcije, ki jih ostali nimajo. Samo mislim, da zaenkrat ostajam na FF, sicer pa se mi zdi da bi se dalo tudi na Flock čisto več kot lepo navadit...