sreda, junij 14, 2006

Picasa sedaj tudi preko spleta

Že nekaj časa je Google pripravljal spletno komponento svojega namiznega programa za urejanje in upravljanje fotografij. Dejstvo je, da je Picasa eden bolj uporabnih programčkov, ki nudi veliko v izredno prijaznem vmesniku. Kar pa je programu manjkalo je bil dober način za izmenjavo in skupno uporabo fotografij. Sedaj je Google na nek način ustvaril tudi to.

Picasa Web Albums so spletni albumi, ki jih lahko uporabljate neposredno preko programa Picasa. Najprej si na računalnik prenesete najnovejšo različico Picase in si jo namestite. Nato preprosto izberete nekaj fotografij in jih objavite v spletnem albumu. Na voljo imate 250 MB prostora, za doplačilo pa jih lahko razširite na 6 GB.

Moj prvi vtis je bil malo razočaranja. Pri spletnih storitvah za fotografije sem se navadil na Flickr, ki ponuja ogromno možnosti. Picasa Web Albums (PWA) so v tej (sicer res preizkusni) fazi še preveč okrnjeni, da bi bili resnično kul. PWA tako recimo ne podpira označevanja slik (recimo sliko svoje punce označite z "girl"), krepko pogrešam pa tudi družben način delovanja. Zaenkrat nisem opazil, da bi se lahko uporabniki povezovali v skupine, oziroma še huje, nisem opazil, da bi lahko brskal po zbirkah drugih uporabnikov in jih dodajal med svoje stike. Tudi organizacija fotografij ni najbolje izdelana in je nekoliko okorna. Poleg tega je tukaj tudi omejitev količine prostora za fotografije. Flickr te omejitve nima, ima pa mesečne kvote, kar pomeni, da imaš vsak mesec na voljo določeno kapaciteto na strežnikih Flickra.

Med dobre plati štejem Slideshow, ki deluje kot šus. Izredno hiter, kot da bi delal na lokalnem disku. Enako hitro je tudi premikanje med fotografijami. Všeč mi je tudi, da lahko iz Picase izredno hitro označiš in preneseš fotografije v spletni album.

PWA ni tako dober kot Flickr, bo pa definitivno prav prišel tistim, ki bi radi iz Picase na hitro pokazali par fotografij svojim prijateljem ali družini. Integracija z namizno Picaso je, vsaj po mojem, glavna prednost te spletne storitve.

In če vas slučajno zanima, tukaj je še moja spletna galerija na PWA.


Ni komentarjev: