torek, junij 20, 2006

Bi imeli svoj Wiki?

Veste kaj je wiki? Verjetno poznate Wikipedio, spletno enciklopedijo, ki jo lahko spreminja bolj ali manj kdorkoli. No, ideja te enciklopedije temelji na konceptu wiki, pri katerem gre v sami osnovi za stran, ki jo lahko spreminja kdorkoli. Tako se lahko s prijatelji odločite in naredite spletno stran o vrtnarstvu, ki jo lahko preprosto osvežujejo in spreminjajo vsi člani skupine.

Seveda vse ni tako preprosto. Vsaka stran ima skrbnika, ki lahko zavrne določene spremembe ali vnose. Na tak način se je mogoče zaščititi pred vandali in neodgovornimi uporabniki, ki se nad stranmi izživljajo.

In kje so wikiji uporabni? Povsod tam, kjer želite skupaj zbrati znanje več ljudi o določeni temi. Tako je mogoče, kot sem že omenil, narediti wiki na temo vrtnarstva, računalniških iger, Mercedesa SLR, Španije, vulkanov in kvantne fizike. Si že želite imeti wiki?

Wetpaint je nova spletna storitev, ki je ravno prišla iz zaprte bete. Najprej ustvarite uporabniško ime in geslo in že imate svoj wiki. Še prej izberete ali želite, da je wiki popolnoma javen (ureja ga lahko kdorkoli), delno javen (urejajo ga lahko le člani skupine, ki jo ustvarite) ali pa zaprt (dostopen le preko gesla).



Wetpaint ni popolnoma čistokrven wiki. Številni wikiji uporabljajo nekoliko samosvoj način vnašanja in spreminjanja vsebine, tu pa je stvar izredno podobna ustvarjanju blogov, saj imate na voljo enake, preproste ukaze (hiperpovezava, slika, krepka pisava, poševna pisava, zamik, itd.).

Mimogrede, wikiji nikakor niso nova stran, so se pa v zadnjih nekaj letih zelo razpasli, predvsem zaradi Wikipedije, ki je pokazala, kako zmogljivo orodje je lahko wiki. Med drugim postajajo wikiji čedalje bolj prisotni tudi v poslovnih okoljih, saj so izredno primerni za delovne skupine, ki lahko skupaj preprosto ustvarjajo velike in kompleksne dokumente.




3 komentarji:

jaka pravi ...

Najprej moram pohvaliti novo predlogo. Zelo lepo. Pa vidim, da joga companion uporabljaš. Jst tut, sam da mam plavo belo plavega. ;)

ta wetpaint sem si pa včeraj na brzino pogledal, pa se registriral in sm mel namen prevert, če bi ga lahko s frendi uporabili za naš wiki, kjer bi imeli exchange vseh moznih pisarij, ki jih delamo na jobih... moram mal sprobat, zgleda pa ful sexy. po koncu tega tedna, ko mi bo fuzbal dal dihati...

fnekrep pravi ...

Od wetpainta si obetam, da bi lahko dobro služil tudi v izobraževalne namene, saj je uporabniško prijaznejši od večine wikijev.

Zdaj pa še pohvala Vašemu blogu, kar zavidam Vam Vašo spletno ekspertizo! Nestrpno čakam na vsako novost oz. izkušnjo, ki jo prinašate. Ali pa veste, da je na spletu še nekdo s podobnim, sicer edninskim blogarskim imenom, namreč Hapax Legomenon na: http://meeper.net/hapax/

Unknown pravi ...

Hvala obema za pohvale.

Franc: Sicer nisem vedel, da je še en blogger s podobnim imenom, ampak očitno gre za še enega jezikoslovca, ki mu je bil koncept hapax legomene všeč :). Tip je tako ali tako očitno knjižničar.