nedelja, oktober 23, 2005

Konkurenca de.licio.us

Vse od neslutenega uspeha, ki ga je doživel de.licio.us, se pojavljajo bolj ali manj posrečeni kloni, ki poskušajo prevzeti krono nalbolj pruljubljenega spletnega zbirališča zaznamkov. Najnovejši med njimi je Blinklist, ki temelji na sodobnejših tehnologijah, v osnovi pa omogoča isto stvar. Spletno shrambo za zanimive strani, na katere naletiš pri surfanju. Seveda jih lahko delite s širnim svetom, ki si jih lahko ogleduje preko spletne strani ali feedov RSS.

Čeprav nimam nobenega resnega namena zamenjati de.licio.us, stvar preizkušam. Glavna razlika, ki sem jo do sedaj opazil je nekoliko drugačen vmesnik in možnost, da si določene strani označiš z zvezdicami, s čimer si ustvarjaš nekakšno nadzbirko zaznamov, torej ne stvari, ki so ti zanimive, ampak tiste strani, ki jih pogosto obiskuješ.

Zdi se mi, da so vsi kloni de.licio.us obsojeni na neuspeh predvsem zaradi tega, ker so ravno to: kloni. V osnovi bi od take storitve pričakoval bistveno več kot iste funkcionalnosti z zvezdico. Stvar je še v beti, tako da se lahko še precej spremeni. Bomo videli.

Ni komentarjev: