ponedeljek, oktober 10, 2005

Googlov bralec


Google je zelo po tihem iz svojih laboratorijev na beli dan poslal svojega bralca RSS novic. Google Reader je konkurenca običajnim bralcem, kot so Bloglines, Feedemon, Newsgator in podobnim. Osebno sem velik zgovornik Bloglines, zaradi česar me je zelo zanimalo, kaj lahko na tem trgu, ki je že precej zasičen, naredi Google.

Prvi vtis je pozitiven, saj je vmesnik izredno pregleden in deluje kot resna aplikacija in ne kot spletnaq stran. Toda tega smo pri Googlu že navajeni, saj je enako recimo pri Google Maps ali pa Gmailu. Vmesnik je tako privlačen, vendar to od Googla pričakujemo in osebno me to ni več tako navdušilo, kot je bilo to recimo pri Gmailu.

Nove RSS feede je možno dodajati ročno ali pa preko iskanja, ki je sicer zelo učinkovito (verjetno bolj kot pri kateremkoli konkurenčnem ponudniku), vendar mojega bloga žal ne prikaže. Svašta. Uporabljam njihov Blogger in se ne prikažem med rezultati. Moram reči, da je to po eni strani precej nadležno, po drugi strani pa tako ali tako raje vidim, da se na RSS vsi naročijo preko Feedburnerja. Link je tu.

Pri uporabi so prvi vtisi pozitivni in negativni istočasno. Premikanje med novicami je izredno učinkovito in všečno. Za premikanje je mogoče uporabljati tudi tipke, s čimer lahko precej pospešiš svoje delo. Reader deluje tako, da ti prikaže vse nove zadetke s feedov, na katere si naročen. To deluje odlično, kadar si naročen na samo nekaj novičarskih feedov, ko pa jih uporabljaš kakih 40, kolikor jih imam v tem trenutku jaz, potem je novic pač preveč. V Bloglines lahko tako preberem tiste, ki me najbolj zanimajo, ostale pa prihranim za kasneje. V Readerju ni čisto tako.

Toda Reader ima še nekaj bombončkov. Podobno kot v Gmailu lahko tiste novice, ki se nam zdijo zanimive, označimo z zvezdicami in jih na ta način ohranimo za kasnejšo uporabo. Poleg tega lahko posameznim feedom in novicam določamo oznake (tage), kar nam omogoča hitrejše kasnejše iskanje.

Opozoril bi še na eno pomanjkljivost. Google Reader novice shranjuje za kasnejšo uporabo, vendar po njih ni mogoče iskati, kar je huda pomanjkljivost, saj bi lahko izkoristili svojo najpomembnejšo tehnologijo, da bi nam olajšali življenje.

Povzetek: Gogle Reader je zanimiv poizkus uvajanja novosti na zasičenem trgu, kar je nekaj, v čemer Google resnično blesti. Zanekrat potrebuje ta poskus še nekaj dela in izboljšav, toda prepričan sem, da bo čez čas to postal zrel in resnično uporaben izdelek.

Ni komentarjev: