petek, oktober 07, 2005

Knjižnična stvar

LibraryThing je zanimiva (spet) družbena spletna stran, kjer širnemu svetu povemo katere knjige imamo in kaj si o njih mislimo. Najprej se registriramo, nato vnesemo nekaj knjig in nato že lahko pričnemo iskati ljudi, ki imajo podobne knjige ter preko njih iščemo knjige, ki bi lahko bile všeč tudi nam. Stvar je zelo zanimiva in videti je, da ima stran že precej uporabnikov, kar močno izboljša njihovo uporabnost. Predvsem je zanimivo videti nekatere norce, ki imajo orjaške knjižne zbirke. Moja lastna zbirka ima v resničnem življenju okrog 530 naslovov, zbiram pa jih že kakih 10 let. Tale tip, jih ima 7.942. Z njim pa si v tem trenutku delim 2 knjigi. Ja, tudi to je mogoče preveriti.

Dodatne možnosti vključujejo uvoz knjig iz Excel tabel ter označevanje knjig z oznakami (tagi), kar pomeni, da je mogoče preprosto najti knjige, ki so jih uporabniki podobno označili. Vnos knjig je izredno preprost, saj samo vpišete približen naslov in ga aplikacija sama poskusi najti v različnih bazah podatkov (v stilu Amazon.com) in podobno.

Žal je brezplačni dostop omejen na ustvarjanje kataloga s 500 knjigami, za vnos več knjig pa je potrebno plačati. Je pa plačilo poceni, plačati pa je treba samo enkrat, tako da ni prehudo.

Vsekakor priporočam obisk in pridružitev rastoči družini spletnih navdušencev nad knjigami.

Ni komentarjev: