petek, oktober 28, 2005

Iskanje po knjigah

Ta teden je svoje iskanje po knjigah najavil tudi Microsoft. Žal so se odločili za preprosto rešitve in so se skupaj z Yahoojem pridružili nečemu, kar se imenuja Open Content Alliance (OCA). To pomeni, da bodo skenirali knjige, ki niso več pokrite z avtorskimi pravicami in torej že precej stare. Tako sta oba konkurenta Googlu odgovorila s svojimi napori, ki pa so, odkrito povedano, precej brezvezni.

Microsoft na primer trdi, da okoli 50 odstotkov iskanj nikdar ne dobi odgovora. Domnevam, da je v 100 let starih knjigah dovolj informacij, da bodo odgovorile na vsa ta blazna vprašanja. Žal verjetno ni tako. Microsoft in Yahoo! sta zadnje časa zelo prijateljska in bosta najprej povezovala svoje sisteme za takojšnje sporočanje in sedaj bosta skupaj sodelovala še pri tem projektu, ki več ali manj samo ponovno opravlja delo, ki je bilo že opravljeno. Univerza Cornell je določena dela že skenirala in jih rešila pred uničenjem. Bartleby.com jih ima prav tako. Microsoft in Yahoo bosta tako več ali manj ponavljala že doseženo.

Obe podjetji bi morali pokazati ali res želita pomagati svojim strankam pri iskanju ali pač želita preprosto predstaviti storitev, ki je konkurenčna Google Printu, vendar istočasno ne tako kontroverzna in bistveno manj koristna. Če niste spremljali zgodbe, kratka obnova: Google se je odločil, da bo v sodelovanju z nekaj največjimi knjižnicami skeniral knjige in omogočil iskanje po njih. Google trdi, da je to v skladu z zakonodajo o pravični uporabi, založniki in avtorji pa so zelo besni, da je Google to naredil brez njihovega blagoslova. Tu je še en članek na to temo.

Toda Google je tukaj resnično predan tej zgodbi, Microsoft in Yahoo pa sta preprosti ptici opnošalki, ki ne moreta zadeti pravega tona. Če bi bila ta dva velikana resnično predana svojim strankam, bi se Googlu pridružila in pomagala prepričati avtorje in založnike o koristnosti tega projekta. Toda saj vemo, kako je, sovražnik mojega sovražnika je moj sovražnik. In Yahoo in Microsoft razmišljata točno na ta način.

Toda če Googlu uspe pomiriti založnike in avtorje, potem bosta ti dve "inovativni" podjetji zaostajali za svetlobna leta. In prav je tako.

4 komentarji:

Poker pravi ...

http://www.pokkers.org

the most popular of a class of games called vying games, in which players with
fully or partially concealed cards make wagers into a central pot, which is awarded
to the player or players with the best combination of cards or to the player who makes
an uncalled bet. Poker can also refer to video poker, a single-player game seen in
casinos much like a slot machine, or to other games that use poker hand rankings.

pregnancy pravi ...

http://www.pregnancy.net.in

The period during which a developing fetus is carried within the uterus. In humans, pregnancy
averages 266 days (38 weeks) from conception to childbirth. Traditionally, pregnancy duration
is counted from the woman's last menstrual period, which adds roughly 2 weeks to gestational
age. This is how physicians arrive at a pregnancy length of 40 weeks (280 days).

flowers pravi ...

http://www.flowers-shop.org

In modern times, people have sought ways to cultivate, buy, wear, or just be around
flowers and blooming plants, partly because of their agreeable smell. Around the world,
people use flowers for a wide range of events and functions that, cumulatively, encompass
one's lifetime

Anonimni pravi ...

No deposit bankrolls - POKER cash bonuses
all possible free bankrolls free instant $50 money for start play Good luck at the tables.