četrtek, marec 29, 2007

Pripomočki tudi za mobilne telefone

Danes so widgeti, gadgeti, pripomočki, ali kakor jim že želite reči, povsod. Ima jih Yahoo!, ima jih Google Desktop Search in ima jih Vista. Imajo jih tudi osebne domači strani, kot so Netvibes, Google ali Yourminis. Si slučajno ne predstavljate za kaj gre? Majhne aplikacije, ki so praviloma malo prilagojeni odjemalci za RSS, lahko pa so tudi ure, kalkulatorji, igre. Nekateri jih imajo radi, spet drugi jih ravno ne marajo.

Kakorkoli že, ravno včeraj sem jih odkril tudi za mobilne telefone. Widsets je aplikacija, ki na vaš mobilni telefon pripelje tovrstne pripomočke. Razvili so jo v Nokijinih laboratorijih, čeprav zadeva ne teče samo na njihovih telefonih.

Koncept je preprost. Najprej obiščete spletno stran, kjer vpišete telefonsko številko svojega mobitela, kamor dobite sporočilo SMS, preko katerega nato prenesete alikacijo na svoj telefon. Ko aplikacijo namestite, dobite posebno aplikacijo, ki vam prikazuje pripomočke in je videti približno takole:

widsets.jpg

Ta slika je z računalnika, vendar enako izgleda tudi na telefonu. Kot lahko vidite imam nameščene pripomočke za novice, par neumnosti ter igrice Memory in Sudoku. Vse te zadeve se osvežujejo, kar pomeni, da aplikacija istočasno deluje kot bralec RSS, odjemalec pošte in igrica, pa še kaj bi se našlo. Vizualna podoba je čudovita, čeprav na moji Nokii N70 deluje malo počasi.

Toda osebno me je navdušila integracija med spletno stranjo in mobilnim telefonom. Do nameščenih pripomočkov lahko namreč dostopate tudi preko spletne strani. Najprej ustvarite uporabniško ime in geslo, nato pa do pripomočkov dostopate preko telefona. Lahko nameščate nove, ustvarjate lastne ali pa spreminjate obstoječe. Tako vam za odjemalca elektronske pošte ni potrebno tipkati na telefonu, temveč na spletni strani preprosto vnesete podatke in ti se na telefonu osvežijo, ko se naslednjič povežete. Enako je tudi z namestitvijo novih pripomočkov. V brskalniku ga izberete in naslednjič je na voljo na telefonu. Zelo uporabniku prijazno.

Ustvarjate lahko tudi svoje pripomočke. Preprosto dodate nove pripomočke in jih prenesete na mobilni telefon. Kar precej pripomočkov je tudi že pripravljenih in jih samo izberete.

widsets_1.jpg

Poleg tega imate na voljo tudi par zabavnih možnosti, kot je recimo pregled podatkovnega prometa ali pa shranjevanje prebranih novic kot zaznamke, ki jih lahko seveda označite na telefonu, pregledate pa ponovno na računalniku. Skratka, priporočam preizkus.

Ni komentarjev: