ponedeljek, marec 12, 2007

Tumblr - umazan in hiter blog

Bi imeli blog, pa se vam v bistvu ne da pisati? Potem je Tumblr morda pravi odgovor za vas. Gre za ti. "tumblelog", ki je po definiciji Wikipedie, "vrsta bloga, ki namesto daljših, uredniških zapisov, uporablja kratke zapise in različne medije". V osnovi gre za to, da namesto zapisov, kot je recimo ta, preprosto označite besedilo na neki strani, stisnete gumb in že ste ustvarili najnovejši zapis na svojem tumblelogu, ki ga sestavlja označeno besedilo in povezava na stran, s katere prihaja. Zadeva podpira besedilo, slike, video, citate iz pogovorov in povezave. Seveda vas nič ne ovira, da ne bi objavljali tudi pravih zapisov.

tumblr_2.jpg

Primer tumbleloga, ki ga najdete na vseh straneh je Projectionist, eden prvih tovrstnih blogov.

Tumblr ima nekaj zanimivih možnosti. V oči mi je padel njihov radar, ki omogoča, da preprosto najdete tumbleloge drugih uporabnikov. Seveda nudijo stalne povezave (dodali so jih prejšnji teden), zapise pa lahko pošiljate tudi preko mobilnega telefona. V nastavitvah dobite poseben elektronski naslov, kamor potem pošiljate najnovejše zapise kar na poti. Za preprosto pošiljanje zapisov skrbi zaznamek, ki vam odpre okno, v katerem dopišete komentar ali pripombo.

tumblr_1.jpg

Tumblr se mi zdi zanimiv iz več razlogov. Dejansko obstajajo situacije, ko blog zapis zahteva preveč časa in energije. Recimo, da bi rad s sodelavci ali svojimi bralci delil samo par zanimivih stvari, na katere naletim dnevno. Tumblr je za nekaj takega genialna rešitev. Preprosto odpreš blog in začneš. Blogi imajo seveda tudi vire RSS, kar pomeni, da jim je preprosto slediti.

Če kdo želi, lahko seveda pogleda tudi moj tumblelog, ki pa je v tem trenutku še bolj prazen.

Ni komentarjev: