sreda, november 23, 2005

Zgodovina napake 404

Kot verjetno veste, se vam v brskalniku ob obisku strani, ki ne obstaja, napiše obvestilo, da je prišlo do napake 404. Toda zakaj 404?

Tule je zgodovina tega zanimivega pojava. Sledi pa povzetek v orehovi lupini za tiste, ki se jim ne da brati.

Kot verjetno veste je bil protokol http, ki predstavlja osnovo današnjega spleta razvit na švicarskem inštitutu CERN. Pri tem so za različne funkcije protokola http uporabili različne pisarne zgradbe. Med najpomembnejšimi je bila pisarna 404, kjer je sedelo par ljudi, ki so vsake toliko časa dobili zahtevo po kakšnem dokumentu. V tistih časih ta postopek še ni bil samodejen, tako da so ti ljudje ročno poiskali dokument in ga poslali tistemu, ki ga je zahteval.

Ko so ljudje ugotovili koristnost tega koncepta je število zahtev po dokumentih naraščalo, naraščalo pa je tudi število dokumentov, ki jih sploh ni bilo mogoče najti. Ponavadi je bilo to zaradi tega, ker je bilo ime dokumenta narobe vpisano. Kmalu so si ljudje v sobi 404 izmislili standarden odgovor na te napačne zahteve: "Soba 404: dokument ni najden".

Ko je protokol http zapustil posvečene hrame inštituta CERN so obvestila o napakah obdržala svoja imena po sobah in tako lahko še danes ob brskanju spletu dobimo sporočilo 404.

Pa lahko noč :).

Ni komentarjev: