torek, november 15, 2005

Google Analytics

Google je včeraj predstavil brezplačno storitev za analizo obiskanosti spletnih strani. Gre za izdelek podjetja Urchin, ki je bil v preteklosti plačljiv, potem pa ga je kupil Google. Roko na srce, izdelek ni popolnoma brezplačen, saj je brezplačen samo, če imate na spletni strani manj kot 5 milijonov obiskov na mesec. Če imate obiskov več, je izdelek prav tako lahko brezplačen, vendar morate biti član Google Adwords.

Google Analytics na svojo spletno stran namestite kratko skripto Javascript, nato pa imate na voljo izredno bogat pregled vseh statistik, ki jih potrebujete in si želite. Tako vsaj pravijo, kajti zaenkrat se mi številke še niso prikazale.

Vendar predstavitev Google Analytics ni šla ravno brez težav. Registracija je bila boleče počasna s stalnim izpadanjem storitve, nato pa se je očitno registriralo toliko ljudi, da je Google ustavil registracijo. Uspelo se mi je registrirati, vendar še več kot 12 ur po namestitvi ni na voljo nikakršnih podatkov. Očitno je Google ponovno žrtev svojega uspeha. Podobno se jim je zgodilo že pri Google Earth, kjer so prav tako začasno ustavili prenose, ko so bili strežniki preobremenjeni.

Več vtisov kasneje, ko se bo dejansko začelo kaj dogajati.

1 komentar:

jaka pravi ...

Si ti to že uspel nastaviti tukaj v bloggerju?

Meni kao ni delalo, res pa je, da sem vložil največ pet minut dela v to.