sreda, november 02, 2005

Windows Live (ali nekaj takega)

Microsoft se je odzval na razne spletne aplikacije, ki v zadnjih nekaj mesecih rastejo po internetu kot gobe po dežju. O nekaterih sem že pisal, spet druge pa niso bile vredne omembe. Kakorkoli že, Microsoft se je odločil, da mora tudi sam pomočiti prst v vode spletnih aplikacij.

Predstavili so spletne storitve za Windows in Office, katerih osnovna zamisel je, da "združujejo tiste stvari in informacije, ki so ljudem najpomembnejše". Office Live zaenkrat še ni živ, je pa zato na voljo predogled nekaterih stvari na Windows Live.

Prva stvar, ki je na voljo vsem (z brezplačno registracijo, seveda) je Live.com, ki je izredno podoben spletni strani Netvibes. Gre za AJAX aplikacijo, kjer lahko na eno stran preprosto dodajaš različne stvari, kot so na primer RSS, vreme, iskanje, elektronska pošta in podobno. Enako deluje tudi Netvibes, le da njihova stran podpira tako Internet Explorer kot Firefox, medtem ko Microsoftova stran podporo za Firefox šele obljublja. Sicer pa je to, da jo sploh obljubljajo nekaj popolnoma neverjetnega.

Druga storitev, ki jo lahko preizkusimo je Windows Live Favorites. Kot sem si mislil že nekaj časa je prav nenavadno koliko časa so čakali, preden so se vmešali na polje, ki ga v tem trenutku bolj ali manj obvladuje de.licio.us. Stvar se mi zdi premalo družbeno usmerjena, saj recimo lahko vpisuješ oznake, oziroma ključne besede za posamezne zaznamke, ne moreš pa po njih iskati. Pri de.licio.us je pol zabave ravno v tem, da izbereš določeno oznako in si ogledaš, kaj so pod to oznako shranili drugi.

Windows Live je čisto zanimiva spletna storitev, ki pa ne izstopa dovolj iz povprečja, da bi jo priporočal. V tem trenutku je tako, da za pregledno splošno stran raje priporočim Netvibes, za zaznamke pa de.licio.us ali pa milijon drugih podobnih storitev, ki poskušajo biti najboljše. Ostale stvari, kot so orodja za varnost in možnost novega messengerja, pa v tem trenutku niso javno dostopna in jih torej ni mogoče oceniti.

Ni komentarjev: