torek, junij 12, 2007

Drugačni pristopi k statistiki spletnih strani

Danes sem odkril zanimivo novost pri storitvi whos.amung.us, o kateri sem pisal pred časom. Če se vam ne da brati, gre za majhen "widget" ali pripomoček, ki ga namestite na blog in vam omogoča, da v realnem času spremljate koliko ljudi je na blogu in kaj si ogledujejo. Sedaj so dodali dve novosti: prva je, da lahko izberete barvo značke, ki je objavljena na blogu.

whosamungus_color.jpg

Graphs.amung.us za lepe grafe


Drugo novost pa so fantje poimenovali graphs.amung.us, ki vam grafično prikaže, kakšno je bilo najmanjše število istočasnih obiskovalcev, največje število istočasnih obiskovalcev in povprečno število istočasnih obiskovalcev na določeno leto, mesec, dan ali uro. Še lepše je, da lahko graf preprosto namestite tudi v svoj blog.

graphsamungus.jpg

Ponovno oživite svoj blog

In ko sem že ravno pri statistiki, bi omenil še eno zanimivo storitev, ki nosi ime reinvigorate. Na prvi pogled gre za precej klasičen statistični paket, ki pa vseeno prinaša marsikaj novega. Kot prvo je precej podoben whos.amung.us, saj na podoben način spremlja aktivne uporabnike in strani v realnem času.

reinvigorate_akcija.jpg

Osnovna poročila so razdeljena na pet kategorij: obisk, podrobnosti o obiskovalcih, seje, poti po strani ter iskanje in posredovalci. Vsaka od teh kategorij ima še svoje podkategorije. Pri obisku lahko, recimo, spremljate obisk po urah, dnevih, mesecih in letih. Toda kar je res fascinatno so različni pogledi, ki jih imate. Oglejte si jih na sliki spodaj:

reinvigorate_poroila.jpg

Žal jih veliko sploh ne razumem :(. Toda ziher je kul. Poleg tega lahko pri večini pogledov vklopite tudi možnost prikaza trendov. Izbirate lahko med različnimi trendi: linearni, polinomski in parabolični. Mimogrede, preden nekdo ponori glede napačnih izrazov, vzemite prosim v zakup, da sem pri matematiki nazadnje sedel pred desetimi leti pa še takrat mi ni šlo ravno najbolje.

Zanimiv dodatek se mi zdi tudi prikaz poti po vaši strani, kar je koristno, če želite nekoga usmeriti po točno določeni poti skozi vašo stran. Skratka, če bi radi preizkusili nekoliko drugačen pristop k spletni analitiki in statistiki je reinvigorate krasna izbira.

Reinvigorate v realnem času

Ravno danes so pri reinvigorate dodali zanimivo lastnost, izredno podobno zgoraj omenjenemu whos.amung.us. Gre za majhno aplikacijo, imenovano Snoop, ki si jo prenesete z njihove strani, vpišete geslo in vam nato v realnem času prikazuje obiskovalce in kaj si ogledujejo. Tako lahko veste, da natančno vem, kdaj je kdo obiskal moj blog. Veliki brat vas gleda.

snoop.jpg

Ne pozabite glasovati za zapis spodaj na lepih ikonah. Sorodni zapisi pa so tukaj:

Kdo je med nami?
Google sedaj proča število bralcev preko RSS
Feedburner sedaj šteje obiskovalce strani

Ni komentarjev: