sreda, junij 06, 2007

Total kaj?

Pred malo več kot dvema tednoma sem bil srečni prejemnik nulte številke brezplačnega tednika Total Tedna, ki ga izdaja časopisna hiša Delo. Osebno nisem navdušenec nad temi "viri informacij", sem jih pa vesel vsaj iz enega razloga - z njimi lahko obložim svojo posodo za biološke odpadke, ki jih vestno ločujem :).

Toda vseeno bi zapisal nekaj besed o tem projektu. Najprej na kratko o vsebini. Na prvi pogled je očitno, kaj so želeli narediti - lahkotno branje z vsebinami iz vseh vetrov. Malo tračev - kljukica. Nekaj zabavne kulture - kljukica. Intervju - kljukica. Malo modnih nasvetv - kljukica. Malo o avtih in mobilnih telefonih - kljukica. 90 odstotkov vsebine je na prvi pogled preposto potegnjene iz drugih izdaj Dela in prilog. Nič, kar bi me res pritegnilo ali kar bi res nosilo dodano vrednost.

Sedaj pa moje vprašanje. Če si Delo tako zelo želi brezplačno posredovati svoje vsebine, zakaj je njihova osnovna spletna stran zaklenjena in je treba za določene stvari plačevati? Če gremo na Delovo domačo stran, na njej ni vsebin niti iz ene priloge. Ona manjka. Polet je MIA. Delo in Dom očitno ni del Dela. Vikend? O, Vikend ima domačo stran - tole. Zakaj je treba posekati ne vem koliko dreves za Total Tedna, namesto, da bi uredili spletne strani prilog, vse skupaj pa dali brezplačno na internet? Toda ne, Delo očitno raje plača zato, da lahko brezplačno podarja vsebine bralcem po vsej Sloveniji.

Potem je na vsebinski strani še nekaj bizarnosti. Recimo, članek o Piratih s Karibov. Klasika - Johnny Depp je pirat. Svoj lik je oblikoval po Keithu Richardsu. Ste vedeli, da Keith Richards dejansko igra v tretjem delu? Uau. Še bolj bizarno je, da Total Tedna vsebuje televizijski spored. Zakaj že?

Očitno je, da gre za projekt brez kakršnekoli vsebinske vizije. Vsaj pri sporedu bi lahko, recimo, vključili bolj podrobne opise in trivio o posameznih filmih. Malo bolj pogobljeno kot v Vikend magazinu.

Total Tedna ima tudi spletno stran. Ker je zadeva tednik je spletna stran osvežena enkrat tedensko. Stran ima obenem manjše težave s Firefoxom:



Tisti "Digitotal" bi moral stati skupaj z ostalimi jezički. V IE te težave ni. Total si lahko prenesete tudi v obliki PDF ali pa ga prelistate na spletu. Žal je to vse, kar lahko naredite, saj se ob kliku na odprto knjigo odpre okno, v njem pa naloži digitalna reprezentacija revije. Po njej lahko listate, ne morete pa prebrati nič razen naslovov, saj je vse ostalo premajhno. Ni mi uspelo odkriti nobenega načina, da bi sliko povečal. Očitno gre za zanimiv oblikovalski pristop.



Total Tedna pa odlikuje še ena zanimivost. Svoje bralce pozivajo k državljanjskemu poročanju. V osnovi gre za to, da lahko pošljete svoje slike in besedila, če pa boste imeli srečo, jih bo Total objavil. Za objavljene prispevke nudijo nagrade, nekaj prispevkov pa so že objavili. Toda zaenkrat je videti, kot da stvari objavljajo bolj zato, da se ljudje vidijo v časopisu in ne zaradi tega, ker bi imeli kakršnokoli mero zaupanja v poročanje državljanov.

Nikakor ne razumem, zakaj se je Delo odločilo za tak korak. Sprašujem se, ali ne bi bilo bolj smiselno vsega tega denarja porabiti za prenovo spletne strani prilog in razširitev spletnih vsebin. Ne bom zanikal, da je zadeva vsaj na prvi pogled bolj kakovostna od Žurnala in Dobrega jutra. Toda ali je edini cilj vodilne časopisne hiše to, da je bolj kakovostna od oglasnega časopisa Žurnal in oglasnega časopisa, ki ga napišejo trije ljudje, Dobro jutro?

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

jaoo... saj pa lahko zoomiraš če pa je navaden pdf... v pomoč... View/zoom

Unknown pravi ...

Ne gre za PDF, za katerega mi je več kot jasno, da ga lahko zoomiraš. Gre za "prelistaj revijo", ki jo dobiš, kjer mi ni uspelo zoomirati.