torek, avgust 11, 2009

Tri orodja za Twitter

Sedaj, ko sem že napisal Twitter za začetnike nikakor ne dvomim, da vsi veselo tvitate in osrečujete svet okoli sebe s koristnimi, zabavnimi in preroškimi tviti, bi rad dodal še nekaj vrstic za vse, ki bi morda radi kakšno dodatno orodje.

TweetDeck

Odjemalcev za Twitter je celo morje - tako za računalnike kot druge naprave. Osebno se mi je najbolj prikupil TweetDeck, ki nudi res bogat nabor možnosti, na voljo pa je za osebne računalnike (potrebujete sicer okolje AIR, deluje pa na sistemih Mac OS, Windows in Linux) ter za iPhone ali iPod Touch.

Samo nekaj glavnih možnosti:
  • Podpora za več računov, preprosta izbira za pošiljanje ter integracija s Facebookom
  • Uporabniški vmesnik nudi res veliko možnosti z le nekaj kliki - od pošiljanja po elektronski pošti do prevajanja posameznih tvitov
  • Možnost oblikovanja skupin posameznih prijateljev
  • Integracija z iskanjem - iskan pojem se oblikuje kot le še en stolpec in se stalno osvežuje
  • Integracija s storitvijo TwitScoop za hiter pogled na trende na Twitterju
  • Vgrajeno krajšanje naslovov URL
  • Samodejna analiza priljubljenih besed v posameznih stolpcih
  • Filtriranje posameznih stolpcev s sporočili
Poleg tega si lahko ustvarite račun TweetDeck in sinhronizirate stolpce med posameznimi namestitvami - na službenem in domačem računalniku in iPodu. Odjemalec na iPodu je soliden in čeprav mi je bil na nek način Twitterrific bolj všeč sem na koncu vseeno presedlal na TweetDeck.


Bit.ly

Brez krajšanja naslovov URL je tvitanje suh kruh. 140 znakov omejitve pomeni, da je večina naslovov bistveno predolga za praktično uporabo. Toda krajšanje naslovov URL je postalo vroča tema spletnih storitev. Trenutno je med najuspešnejšimi bit.ly, ki nudi kar nekaj možnosti.

  • Krajšanje naslovov, obviously
  • Statistiko klikov na skrajšane povezave
  • Zaznamki za hitro krajšanje povezav in stranska orodna vrstica za pregled pogovorov o določeni strani
  • Dodatek za Firefox, ki omogoča pregled ciljne povezave, če vas je strah virusov ali ne zaupate uporabniku
  • Iskanje po Twitterju z uporabo skrajšanih povezav, kar pomeni, da lahko vidite statistike posameznih povezav

Mimogrede - zadeva ni napačni niti, če želite morda spremljati clickthrough v elektronski pošti. 


Twitter Search

Iskalnik na Twitterju je ena boljših lastnosti Twitterja. Omogoča namreč preprosto spremljanje določene ključne besede v realnem času. Seveda izbira priljubljenega gesla, kot je Iran, Michael Jackson ali "cat" pomeni, da boste le težko spremljali vse zapise.

Tu vstopi napredno iskanje, ki vam je na voljo s klikom na povezavo Advanced Search. Tu lahko določite malo morje dodatnih parametrov, med katerimi so čas, osebe in, morda najpomembneje, lokacija. Omejite namreč lahko tudi geografsko območje, s katerega prihajajo tviti, kar je še posebej koristno, če slučajno iščete, kaj Slovenci pišejo o globalni temi.

Zanimiva možnost je tudi iskanje glede na to, ali je sporočilo pozitivno, negativno ali vprašanje. Algoritem je preprost - zadeva išče, ali sporočilo vsebuje smajlije ali vprašaje, vendar vseeno zanimivo.



Za spremljanje je koristna tudi storitev Monitter. Zadeva deluje kot lokacijsko omejeno iskanje, le da omogoča spremljanje treh gesel istočasno, ki nato polzijo po zaslonu, ko jih kdo omeni. Koristno tudi za podjetja, ki želijo morda spremljati sebe in konkurenco na Twitterju na določenem geografskem območju.


Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.

Povezani zapisi
Twiter za začetnike

Zakaj bo Twitter premagal Facebook
Hapax Legomena sedaj tudi na Twittru