torek, december 05, 2006

New York Timesov bralec

Moram reči, da imam za dva časopisa v svojem srcu mehko točko: britanski Guardian in ameriški New York Times. Prvi je v zadnjih nekaj letih pokazal, da resnično "šteka" novo podobo medijev, saj je predstavil številne novosti, med katerimi izstopa Comment is Free, zbirka blogov in komentarjev eminentnih posameznikov.

Na drugi strani je ameriški New York Times, institucija med časopisi, ki prav tako že nekaj časa išče različne načine, kako se prilagoditi internetu in novim potrebam svojih bralcev. Njihov najnovejši poizkus na tem področju je New York Times Reader, aplikacija za branje časopisa na osebnem računalniku.

Aplikacija je bila najprej na voljo na Windows Visti, predvsem kot tehnološki primer, kaj novi Microsoftov operacijski sistem omogoča. Sedaj ga lahko namestimo tudi navadni smrtniki na starejših operacijskih sistemih, torej Windows XP. Toda cena ni majhna, saj potrebujemo ogrodje .NET 3.0 Framework, ki vključuje tudi neke nove tehnologije za prikazovanje. Prenos ni majhen in če se prav spomnim zahteva tudi ponovni zagon računalnika.

Sam bralec je majhen in se hitro prenese s spleta, namestitev pa prav tako ni ravno dolgotrajna. Ob prvem zagonu vpišete še uporabniško ime in geslo in že ste pripravljeni na uporabo. Pričaka vas sledeča aplikacija:

image

Zadeva poskuša čim bolj tesno slediti podobi natisnjenega časopisa. Na zgornjem pasu so na voljo posamezni deli časopisa (politika, mednarodna politika, lokalne novice, ...). Ko kliknete na članek, se vam članek odpre v celoti, kot prikazuje slika.

image

Na vsaki strani imate več možnosti, kot so shranjevanje člankov, dodajanje oznak in poudarkov, tiskanje in pošiljanje po elektronski pošti. Spreminjate lahko tudi velikost pisave.

image

Takole pa izgleda označena spletna stran:

image

Naslednja zanimiva stvar je, da lahko z desnim klikom na članek poiščete povezane teme. Tako lahko iščete po podjetjih ali osebah, ki so omenjene v članku ali pa morebitne sorodne članke z isto tematiko.

image

Za hitrejši pregled novic imate na voljo tudi gumb, s katerim lahko na hitro pogledate, kateri članki so najbolj brani. Poglejmo si primer v oddelku z znanostjo:

image

Skratka, gre za izredno simpatično aplikacijo. Seveda ne moremo mimo dejstva, da gre v osnovi še vedno le za specifičen in posebej prilagojen bralec novic RSS. Toda kljub temu doda dovolj posabnih možnosti, s katerimi izstopa in bralcu dejansko ponudi nekaj več. Privlačen videz, napredne možnosti in seveda odlične vsebine. Če le ne bi zahteval tečne namestitve dodatne programske opreme. Upajmo, da si bo kaj podobnega spomnil tudi kakšen slovenski časopis.

Povezani prispevki:

Guardian je inovativen
Prenova New York Timesa in nekaj drugih malenkosti

Ni komentarjev: