petek, december 22, 2006

Čudni pogoji uporabe na Delovih blogih

Danes sem čisto slučajno opazil naslednje splošne pogoje uporabe na Delovih blogih. Zadeva je napisana takole:

Z vstopom na spletno mesto tuditi.delo.si se strinjate in potrjujete, da ste seznanjeni s temi splošnimi pogoji in da jih sprejemate. Delo si pridržuje pravico do morebitnih sprememb teh pogojev. Spletno mesto tuditi.delo.si smete uporabljati le za zasebne in nekomercialne namene. Vsako kopiranje, kakršnokoli spreminjanje, razmnoževanje na kakršen koli način, distribucija in vsakršno komercialno okoriščanje ali prodajanje katerih koli podatkov ali katerihkoli sestavin mesta tuditi.delo.si, je prepovedano.

Nisem pravnik, vendar se mi zadeva bere tako, kot da nekako nimaš pravice komercialno izkoriščati svojega avtorskega dela, ki ga prispevaš na spletno stran. Prepovedano je tudi razmnoževanje in distribucija, kar se mi sliši, kot da načeloma ne moreš uporabiti kakšne licence Creative Commons za svoje prispevke.

Sicer je seveda vprašanje, ali ni obvestilo samo nerodno napisano in imaš pravico početi s svojimi stvarmi, kar želiš. Toda na prvi pogled se mi zdi, da so pogoji precej drakonski in popolnoma neprimerni za spodbujanje nastanka kakovostne vsebine. Nenazadnje si morda Delo lasti vaša avtorska dela, čeprav tudi to eksplicitno ni navedeno.

Če se motim, bom vesel popravka.

Ni komentarjev: