torek, december 12, 2006

Bi kdo zamenjal filter?

Danes sem pisal, da bo Delo predstavilo prenovljene bloge. V času pisanja obiskovalce še vedno pričaka obvestilo, da se stvari še ne dogajajo. (Pet minut kasneje je zadeva zaživela, svašta, očitno mi berejo misli) Nič presenetljivega. Saj ne, da dvomim, da so inženirji na Delu popolnoma sposobni, ampak pri takih projektih se vedno malo zavleče. Tudi skoraj nimam dvomov, da bodo stvari delale, ko jih bodo predstavili javnosti.

Toda ob vsem tem sem začel razmišljati o nečem drugem. Zakaj se Delo sploh ubada s svojo blog platformo? Preskok na Wordpress je s stališča sistemske administracije in razvoja smiseln, saj lahko pozabiš na razvojne stroške in se osredotočiš na druge stvari. Toda sama motivacija, zakaj bi se medij ukvarjal z nečim takim, mi resnično ne gre v glavo. Razumem, zakaj se za to odloči SiOL, ki je ponudnik dostopa do interneta, saj jim je nenazadnje v interesu, da je na spletu čim več vsebin in tako splet postane bolj relevanten za uporabnike. Jasno.

Toda medij? Do neke mere je blog upravičen ekonomsko. Več vsebin pomeni več obiska, kar pomeni več prihodkov od oglaševanja na spletu. Kot ponudnikom vsebine je časopisom tak koncept precej jasen in tudi blizu. Domen iz L-Files je prepričan tudi, da je tak pristop precej povezan z višanjem Google PangeRanka, kar je verjetno tudi en od razlogov.

Toda časopisi ob tem pozabljajo na svojo drugo, prav tako pomembno vlogo. In to je vloga filtra:


Časopis je v osnovi ponudnik vsebine, vendar je po drugi strani tudi filter. Bralci zaupamo urednikom, da bodo na podlagi svojega poznavanja nas, bralcev, določili tiste vsebine, ki so za nas relevantne. V kolikor jim to ne uspe, so naredili časopis za nas manj zanimiv in uporaben.

V spletnem svetu se filtri spremenijo. Najučinkovitejši in največji filter je Google. Kot nekakšen jasnovidec nam vedno ponudi tiste vsebine, ki so za nas relevantne. Zaradi tega ga uporabljamo.

Toda Google kot filter ni vedno uporaben. Če recimo želiš prebrati najzanimivejše novice in blog zapise dneva je Google blizu neuporabnosti. Google News spremlja samo velike medije, ne pa tudi blogov, oziroma jih spremlja v omejenem naboru. Kar je potrebno je naslednja raven abstrakcije, torej iskanja zanimivih člankov in njihovega združevanja. Če ste se kdaj praševali, zakaj so strani kot so de.licio.us, digg ali reddit tako "vroče"? Zaradi tega, ker počnejo ravno to - filtrirajo popolnoma brezoblično maso novic, mnenj, smešnih slik in govoric, ki sestavljajo svetovni splet.

Te strani to počnejo s pomočjo skupnosti, torej s pomočjo in sodelovanjem uporabnikov. Delo, kot nekdo, ki ima izkušnje s filtriranjem vsebin, bi se tu moralo počutiti kot doma. Osebno bi raje videl, da bi Delo izdelalo sistem za agregacijo/filtriranje dnevnih slovenskih novic in blogov. Mogoče bi lahko vzpostavili sistem za shranjevanje zaznamkov in družbeno izmenjavo zaznamkov pripeljali širšemu krogu uporabnikov. Vem, da del.icio.us ni vezan na jezik in ga uporablja veliko slovenskih uporabnikov, toda prepričan sem, da je prostor za vsaj enega slovenskega ponudnika.

Še več, Delo bi lahko povratne informacije, ki bi jih dobili preko glasovanja in sodelovanja uporabnikov, uporabilo za izboljšanje lastne časopisne vsebine. S filtriranjem, kjer sodelujejo uporabniki, namreč najbolj jasno vidiš, kaj je tisto, kar zanima tvoje bralce.

Prihodnost ni v vzpostavljanju blog platforme. Blog platforma je preprosto papir in svinčnik. Neposredno od nje, razen mogoče oglaševalskega denarja, operater nima posebne prednosti. Ne pravim, da je Delo naredilo napako s prenovo bloga. Nenazadnje je tudi to čisto sprejemljivo orodje. Toda prihodnost ni v vzdrževanju in ponujanju platforme, ki nima posebne dodane vrednosti. Definitivno pa je prihodnost v filtriranju vsebin, ki jih je vsak dan več. Naj se s platformo ukvarja SiOL, če ljudje do njihovih blogov dostopajo preko tebe, si jih odstranil iz enačbe in jim prepustil težaško delo vzdrževanja blogov.

Poskusov agregacije ni malo. Tu je slovenski reddit, eskape (o katerem sem pisal zjutraj in me še sedaj niso potrdili), jaz.si, siblogs in sloblogi, če naštejem samo nekatere. Tudi Večer poskuša doseči nekakšno agregacijo s svojim objavljanjem v tiskani obliki. Seveda se zavedam, da je majhnost Slovenije nekakšna ovira pri družbenih novicah, toda to še ne pomeni, da je poskusiti greh. Delo bi lahko brez težav poskusilo z integracijo svojih novic (glede na citiranost v blogih) z blogi. To bi bilo kul. Kar ni prava pot, je osredotočenost na svoj obzidani vrt in blogersko platformo, kar se bo skoraj neizogibno zgodilo, ker se je več ali manj povsod drugod tudi. Poglejte SiOL-ove bloge in Večerove in eDnevnik. Povsod so linki ali na bloge znotraj sistema ali pa jih sploh ni. In to zmanjšuje vrednost spletnega mesta. Saj že blogerji sami ne delujejo kot agregatorji za dobre bloge.

Torej ... bi kdo zamenjal filter?

PS: O agregatorjih je pred kratkim pisal tudi had. Sam sem o pisanju o tej temi pričel razmišljati pred kakšnimi tremi tedni. Vmes je svoj članek objavil had, zaradi česar sem pač počakal na bolj primeren čas, ko sem lahko razmišljanje postavil v kontekst. had pa mi očitno bere misli :).

1 komentar:

had pravi ...

boljse dvakrat, kot nikoli..

sicer pa je zanimivo tole z delom.. bomo videli, ce jim bo ostalo kaj blog "pogace"..

no, jaz k njim ne grem, ce se kdo to sprasuje :evil: