torek, december 12, 2006

Kar nekaj zanimivih odkritij

Zadnje dni preizkušam nov sistem za vodenje statistike obiska bloga, ki me je pripeljal do nekaj zanimivih odkritij. Sistem je namreč precej osredotočen na to, da ti prikaže s katerih strani so se ljudje prikobalili na vaš blog.

Prva zanimiva novost je stran eskape, pri katerem gre za agregator novic in blogov. Resnici na ljubo nisem prvi, ki je to opazil, saj je na stran opozoril že Franc na LiLoLe. Ideja eskape je zanimiva, saj združuje tako vroče novice, sistem za bloganje in forume. Registrirati se na stran nisem uspel, saj je očitno še zaprta za širšo javnost ali pa me preprosto ne želijo v svoji skupnost ;). Pri novicah je stvar videti podobna redditu. Uporabniki predlagajo novice, ki jih lahko drugi obiskovalci obiskujejo, komentirajo in obiščejo.

Eskape je očitno precej družbeno usmerjen, obenem pa poskušajo v celotno zgodbo uvesti visoko stopnjo kategorizacije, saj je na voljo prava poplava kategorij, od tehnologije do zdravja, vmes pa najdemo še njega in njo ter podobno. Za posamezne članke je mogoče glasovati in jim prilepiti oznako "hudo!", kar je podobno kot pri vseh ostalih družbenih straneh, kot so digg ali reddit. Glasovati je mogoče tudi proti članku in mu prilepiti oznako "halo!". Stran je mogoče celo bolj podobna diggu kot redditu, saj ima veliko kategorij, obenem pa je pohvalno, da so zraven priklopili še druge načine komunikacije in druženja. Kolikor razumem stran, s klikom na posamezne kategorije dejansko dobiš vpogled v vse nove prispevke v vseh delih sistema. Tako s klikom na tehnološko rubriko dobiš pogled na vse nove povezave, bloge in forumske komentarje, ki so označeni s to kategorijo. Zanimivo in hvalevredno, vendar obenem nevarno za "spam" po kategorijah. No, bomo videli.

Na prvi pogled je stran videti zanimiva, čeprav ji manjka nekaj stvari. Recimo skripta, ki jo lahko dodaš na svoj blog in bralcem omogočiš, da te predlagajo neposredno na stran. Zavedam se, da to odpre pot marsikakšnemu smetju, vendar je to pač dejstvo sodobne dobe interneta. Drugi pomislek je, da ni RSS vira najnovejših strani, kar je hud spregled. Če slučajno moj blog bere kdo iz eskape.si, ga vabim naj mi pusti komentar ali pa pošlje mail. Imam namreč kar nekaj vprašanj.
Druga, morda bolj zanimiva povezava, ki sem jo odkril preko svojega novega sistema za vodenje statistike, pa je, da se je Delo očitno odločilo prenoviti svoje bloge. Morda se kdo še spomni neuspelega poizkusa Delovih blogov. Moja največja zamera takrat je bil nezmogljiv sistem, ki ni omogočal ničesar pametnega in je bil bolj posmeh uporabnikom kot dejanska blog platforma. Ena od stvari, ki sem jim jo predlagal na svojem blogu je bila ravno, naj preidejo na Wordpress in se osredotočijo na ustvarjanje vrednosti za svoje uporabnike.

No, včeraj sem odkril, da so se odločili za popolno prenovo. Očitno so namestili Wordpress in ga bodo uporabili za novo blog platformo. Prvi naslov se je glasil http://tuditi.delo.si, vendar povezava ne dela več. Očitno so se odločili za današnjo migracijo, saj nas sedaj na http://delo.si/blog čaka obvestilo, da prenavljajo sistem.

No, sistem bo očitno na Wordpressu in ker sem stvar opazil šele včeraj zvečer, kaj več ne morem povedati, prilagam pa screenshot iz svojega novega Delovega bloga, saj so migrirali vse bloge in uporabniške podatke iz starega sistema, kar je več kot pohvalno. V začetku očitno precej stavijo na Ferija Lainščka in njegovo e-knjigo, kjer naj bi imeli možnost sodelovati tudi bralci.

image

Sprašujem se, če ni Delo že zamudil svoje priložnosti za vzpostavitev resne konkurence na področju blogov, čeprav seveda pozdravljam vsako novo konkurenco. Toda Delo si je zapravil zaupanje uporabnikov in javnosti s svojo prvotno nesmiselno odločitvijo za uporabo slabe platforme in ignoriranjem svojih uporabnikov in njihovih želja. Upam, da so jih izkušnje iz preteklosti izučile in to pot ne bodo na prvo mesto postavljali svojih VIP piscev in zanemarili potreb svojih bralcev in uporabnikov.

Povezani zapisi:

Kako? Ne razumem
Kaj bo naredilo Delo z blogi?
Bolje Blogger, Delo ali Večerov blog?

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Stran www.eskape.si je se v zelo zacetni fazi. Je pa ze odprta za registracijo in sodelovanje. Naslov za pripombe, predloge, napake in drugo je upravitelj@eskape.si. Je pa res, da naslov, ki ga streznik po registraciji poslje na e-mail, ne prime, jaz sem link prekopirala v google, pa se mi je odprl.
Darija

Anonimni pravi ...

Tudi sam sem pred časom, ko sem razmišljal o lastni domeni, 'priletel' na stran, ki jo omenjaš. In jo kar takoj vzel kot tretjo možnost za postanje svojih blogov. Nikoli ne veš. Medtem sem izvedel, da jo delajo v glavnem srednješolci. Najbrž zato napreduje bolj počasi, se pa strinjam, da ima zanimiv koncept. Pri čemer se meni, denimo, zdi, da so forumi pravzaprav mimo. Možnosti za debato je drugod na strani več kot dovolj.
Sicer manjka še vse mogoče, ne samo rss, tudi iskalnik, pa pregledi najnovejši komentarjev, predloge za avtorski blog, trackback itd., sploh manjkajo user friendly features, ima pa stran to zelo pomembno prednost, da je iz garaže. Sam sem jim poslal že nakaj predlogov, deloma upoštevanih, med njimi tudi za wp, vendar slednjega očitno ne marajo.
Btw, registracija: klikneš na registracija, izpolniš in počakaš na ključ po emailu. Ne bi smelo biti težav.

Anonimni pravi ...

Kot pravi naš zvesti sodelavec, g. Novak, uporabniško ime in geslo se aktivirata s pomočjo ključa, ki ste ga dobili po emailu. Morda v vašem odjemalcu ne deluje kot link, zato ga prekopirajte v naslovno vrstico brskalnika in poženite. Če boste še imeli težave, pa se obrnite, prosim, na upravitelj@eskape.si.