sreda, maj 03, 2006

Kaj bo naredilo Delo z blogi?

Celotno dogajanje na Delovih blogih mi je, odkrito povedano, fascinantno. Če slučajno niste spremljali, evo vam kratek timeline.

Na Delovih blogih obstaja "troublemaker", ki več ali manj teži po komentarjih in mu je uspelo sistem "shekati" tako, da je dobival visoko oceno ne glede na ocene, ki jih je dejansko dobival. Nato je očitno ugotovil, kako lahko napade druge uporabnike in jim zbriše zapise. Čez prvomajske počitnice se je ponovno lotil svojih načrtov, pobrisal cel kup zapisov drugih uporabnikov, si nažgal najvišje ocene za vse zapise in bolj ali manj okupiral prvo stran Delovih blogov.

Reakcija blogerjev je bilo, milo rečeno, ogorčena. Stvari so včeraj nekako dosegle vrhunec, danes pa je večina zapisov bolj ali manj v stilu "Dragi Delov blog ..." Osip je v bistvu precej hud, mislim pa da je vsaj deset, če ne več, ljudi zaključilo svoje delo na tem blogu in se selijo na druge bloge, odselili pa so se na vse vetrove: Blogger, Večer, Blokec, eDnevnik. Dobro za njih, katastrofa za delo.

Tu nekje se skriva lekcija. Zelo stroga lekcija. V svetu spleta je konkurenca le klik stran in bolje zate je, da skrbiš za svoje stranke in njihove želje. Vse skupaj me na tej točki spominja na veličastni debakel NLB-ja pred leti, ko smo prehajali na osebne račune. Tudi takrat si šel pogledati svoj račun, pa je bilo stanje za 50 tisočakov drugačno od tistega, ki si ga imel takrat. Če bi bilo zamenjati banko tako preprosto kot je zamenjati blog, potem bi bila NLB takrat ob bistveno več naročnikov kot je bila.

Delo je naredil popolnoma vse napake, ki se jih je dalo narediti. Poleg tega, da so ignorirali potrebe uporabnikov, na katastrofo zadnjih dni ni bilo drugega odgovora kot "ta in ta je kriv". Tsk, tsk, tsk. Kaj pa opravičilo? Kaj pa pojasnila zakaj je prišlo do vsega skupaj? Zakaj se niso odzvali prej? Verjamem, da posipanje s pepelom ni najbolj prijetno opravilo, ampak včasih je potrebno stisniti zobe in zagrabiti pest pepela. Drugače ne gre. (UPDATE: vmes so na stran prilepili nekakšno opravičilo)

Osebno se mi je zdel Delov blog vedno zgrešena smer razvoja, predvsem zaradi tega, ker so se lotili razvijati lastno platformo. Če je bil njihov cilj grajenje mnenjske skupnosti, potem bi bila bolj smiselna odločitev, da vzamejo Wordpress, ki je prekaljena in dokazana platforma, zanj razvijejo specialne teme in se lotijo delati tako. Zakaj razvijati lastno platformo, ki ni tehnološko zrela, nima vseh možnosti ostalih sodobnih platform in je odkrito povedano, slaba? Njihov odgovor v tistem času je bil, da zaradi integracije z ostalim delom njihove spletne strani, torej da lahko z enim geslom vstopaš na spletne strani in na blog. Heh. Na Bloggerju imam tudi ločeno geslo kot na Googlu, pa mi nič ne manjka. Skratka, odločitev za razvoj lastne platforme, ki so jo dejansko prenehali razvijati, je bila bizarna.

Druga nerazumljiva poteza, ki je mogoče v luči zadnjih menjav v sami časopisni hiši bolj razumljiva, pa je njihova odločitev, da stvar tržijo, oglašujejo in potem pozabijo. Domen stvar pripisuje strahu tradicionalnih medijev pred novimi, jaz pa mislim (upam), da je Delo dejansko nameravalo nekaj narediti, vendar zaradi pomanjkanja volje znotraj podjetja stvar ni nikdar zares zaživela. Ena od osnovnih napak je bila popolno pomanjkanje komunikacije med ustvarjalci bloga in blogerji. Kje je bil blog urednika? Ki bi recimo pisal kaj se dogaja novega na blogih? Kdaj so dosegli številko 100 blogov? Kateri so po njegovem dobri zapisi in blogi? Pomanjkanje komunikacije je ustvarilo vakuum, v katerem je lahko zaživel "troublemaker" in iz blogov naredil svoje osebno igrišče.

Kaj je torej Delu storiti? Po mojem imajo dve možnosti: bodisi zbrisati celotno stvar, ukiniti bloge in pozabiti na vse skupaj. Druga možnost je, da si poskušajo povrniti zaupanje uporabnikov (kar bo težko) in dejansko zagotoviti nekakšen osrednji kotel mnenj, ki bi lahko predstavljal nekaj dobrega. Po možnosti na Wordpressu, hehe.

Osebno sicer še vedno dvomim, da znotraj podjetja obstaja volja za izpeljavo tega projekta. Po drugi strani pa bi mogoče pozval pisce, ki sedaj bežijo, naj morda dajo čas in ponovno priložnost tistim, ki so jih nenazadnje vpeljali v svet bloganja. S tem ne pozivam, naj se vrnejo nazaj na luknjasto in okorelo platformo, ki ničemur zares ne služi. Če pa je Delo pripravljeno popraviti svoje napake, s svojimi uporabniki vzpostaviti pogovor in se posvetiti nečemu, kar bi jih lahko obogatili, zakaj pa ne?

Mimogrede, tudi Jin ima krasen zapis na to temo.

Ni komentarjev: