ponedeljek, november 27, 2006

Zbirka prenosnih aplikacij

Med sodobnimi prijemi pri računalništvu mi gre na živce trend, kjer poskušajo v eno aplikacijo stlačiti čim več funkcionalnosti. Tako na koncu dobimo aplikacijo, ki dela milijon stvari, pri tem pa niti ene zares dobro. Osebno sem pristaš majhnih aplikacij, ki delajo eno stvar, a to odlično. Zato mi je, recimo, všeč Firefox. V le nekaj megabajtih se skriva zmogljiv spletni brskalnik, ki počne točno to, čemur je namenjen. Enako velja za predvajalnik filmov. VLC media player je majhen, zmogljiv in prilagodljiv. Windows Media Player in podobni predvajalniki so veliki, okorni in nikoli ne naredijo nič prav.

Te aplikacije pa imajo še eno prednost. Ker so tako majhne in neodvisne od sistema, na katerem delujejo, jih lahko vržete na ključek USB in jih uporabljate na kateremkoli računalniku. Ravno temu pristopu je namenjena zbirka, ki nosi ime PortableApps Suite. S spletne strani si prenesete datoteko in jo namestite na svoj ključek USB. Na ključek se tako namesti poseben zaganjalnik, preko katerega lahko dostopate do posameznih aplikacij in dokumentov, ki so shranjeni na ključku. Videz aplikacije je izredno všečen in funkcionalen.

PortableApps Menu Screenshot
Na voljo imate tri prenose:

Osnovnega, v katerem je vključen le zaganjalnik aplikacij

Lahkega, v katerem je zaganjalnik in urejevalnik besedil Abiword

Polnega, v katerem se nahaja popolna zbirka OpenOffice.org, brskalnik Firefox, poštni odjemalec Thunderbird, koledar, prenosni Sudoku in še nekaj drugih stvari.

Za polnega je priporočen ključek v velikosti 512 MB, ob že vključenih aplikacijah pa lahko dodate tudi urejevalnik slik GIMP, predvajalnik VLC Media Player, odjemalec FTP Filezilla ter celo popolno razvojno okolje, ki vključuje Apache, podatkovno zbirko in podporo za skripte PHP. Vse to lahko nosite s seboj na ključku USB in uporabljate na kateremkoli računalniku.

Zadeva deluje odlično, saj so vse aplikacije prilagojene delovanju na prenosni napravi, kar pomeni, da so nastavitve in podobno shranjene na ključku in tako dejansko omogočajo, da kjerkoli že ste, začnete z delom tam, kjer ste zaključili. Poleg tega vam aplikacije predvidoma ne bodo posvinjale registra in upočasnile računalnika z nalaganjem ob zagonu računalnika.

3 komentarji:

jaka pravi ...

zivjo,

si našel morda se kaksen enkriptor, ki dela s portable appsi?

ali pa kakšno aplikacijo za zakleniti ključek???

Data pravi ...

sem probal tole, luštno.

Anonimni pravi ...

dobra zadeva, tale portable apps... zdaj moram samo se nabavit 1gb kljuc :)