torek, november 28, 2006

Nova Opera Mini

Firefox je moj brskalnik izbire, kadar govorimo o namiznem računalniku. Toda na mobilnem telefonu človek v bistvu nima druge izbire, kot da si namesti Opero Mini. Še dobro, da gre za relativno soliden izdelek, ki mu pravzaprav veliko ni očitati. Njihov inovativni pristop deluje na tem, da se vsebine ne prenašajo neposredno na mobilni telefon, temveč se vmes ustavijo še na strežnikih Opere, kjer jih prilagodijo, da so primerne za mobilni telefon.

Ravno zato je dobra novica, da je Opera Mini pravkar postala še veliko boljša. Predstavili so namreč že tretjo različico, ki prinaša kar nekaj novosti. Najprej so dodali podporo za vire RSS, kar je zame osebno odlična novica. Velikokrat moram kje čakati, zaradi česar mi pride prav, da lahko na hitro preverim kakšno novico ali dve.

Druga zanimiva novost je, da je sedaj Opera Mini izredno varna in jo lahko baje uporabljamo celo za nakupovanje in e-bančništvo. Moram reči, da tega sicer nisem preizkusil, saj me ne mika, da bi kupoval preko mobilnega telefona, ampak lahko se zgodi, da bo to komu všeč.

Dodali so tudi možnost bloganja, ki pa deluje z njihovim Photo Blogom. Posnameš sliko z mobitelom in jo nažgeš na blog. Škoda, da ni integrirana z Bloggerjem ali kakšnim drugim priljubljenim blogerskim sistemom. No ja, človek vsega ne more imeti.

V kolikor vam telefon to omogoča, potem preprosto s svojim brskalnikom WAP obiščite naslov http://operamini.com in sledite navodilom na zaslonu. Program je zastonj.

Če se slučajno sprašujete zakaj zadnje čase več zapisov o mobilnih tehnologijah, naj pojasnim. Pred kratkim sem si namreč omislil dovolj sodoben telefon, da se lahko s temi stvarmi igram.

Ni komentarjev: