ponedeljek, julij 28, 2008

The Thermals - Returning to the Fold

Prejšnja dva zapisa sta bila obarvana nekoliko bolj "mirno", kar seveda ni čisto skladno z mojimi punk koreninami. Torej tokrat predstavljam nekaj bolj močnega - The Thermals. Gre za sodoben punk, ki prihaja iz Oregona, trenutno pa skupino sestavljata le dva člana, saj so se pred kratkim poslovili od bobnarja.

The Thermals so me navdušili s svojimi izredno melodičnimi kitarskimi melodijami, ki se ti takoj usedejo v uho. najprej lahko album poslušaš dvakrat ali trikrat, ne da bi sploh opazil, da tudi druge stvari stojijo na pravem mestu. Seveda pa kitara ni vse - v besedilih hitro opazite privlačno in zabavno mešanico metafor in primer, ki prihajajo predvsem iz sveta religije in se ukvarjajo s težavami nadzora in sistema. Pevec prav tako izstopa s svojim na pol petjem, na pol skandiranjem.

The Thermals so torej nadvse zabaven, poslušljiv in sproščen punk, ki se sliši, kot da se člani - kljub načeloma resni tematiki - izredno zabavajo. Izbral sem skladbo "Returning to the Fold" z albuma "The Body, The Blood, The Machine".





Povezani zapisi:

Blonde Redhead - 23
The National - Racing Like a Pro

sreda, julij 23, 2008

Googlovi "knoli" sedaj odprti javnosti

Google je že pred kakšnim letom napovedal nov projekt, ki so ga poimenovali "knol". Gre za nekakšno vrsto konkurence Wikipediji, torej za članke v enciklopedijski obliki, ki jih lahko ustvarja in ureja vsak. Najprej so zadevo zagnali zelo zaprto, saj so očitno sodelovali s kupom strokovnjakov, ki so že ob predstavitvi pripravili celo vrsto člankov. Zdaj je zadeva dostopna vsem in na prvi pogled gre predvsem za vsebine predvsem s področja zdravstva.


"Knol" je oznaka za "enoto znanja", torej "unit of knowledge". Vsi z uporabniškim računom pri Googlu lahko odprejo in začnejo urejati lastne knole. Urejevalnik je na prvi pogled uporabniku prijazen in nudi vse osnovne možnosti, ki jih od spletnih urejevalnikov pričakujemo. Vmesnik v akciji:


Pri člankih imate več možnosti sodelovanja. Svoj članek lahko odprete vsemu svetu, torej vsem uporabnikom, ki so vpisani v sistem, ali pa vključite potrjevanje vseh sprememb. Zadevo lahko tudi popolnoma zaprete in jo prepustite samo tistim, ki jih k sodelovanju povabite.

Po defaultu je vključena licenca za članek lahko pa jo spremenite v nekomercialno (Non-Commercial) ali celo popolnoma zaščiteno s pridržanimi vsemi pravicami. Dodatna izbira je tudi prikazovanje oglasov ob člankih. Privzeto je ta možnost izklopljena.

Prisotna so tipična wiki orodja, torej shranjevanje in primerjava različic in komentiranje. Prav tako je mogoče vsak članek posebej oceniti z zvezdicami ali pa napisati oceno članka.

Knoli so torej prispeli. Moj prvi vtis je pozitiven. Wikipedia na nek način definitivno potrebuje konkurenco, ki je tradicionalne enciklopedije ne morejo zagotoviti. Kljub temu, da je Wikipedia dejansko praktično neprecenljiv vir informacij, se zadnje čase zapleta v določene situacije, ki ji jemljejo kredibilnost in nižajo njeno kakovost. Že od začetka jo preganjajo težave vandalizma in obtožbe elitizma, seveda pa tudi na račun njene kakovosti pogosto pade kakšna težka.

Google ima tu (po mojem) tudi druge interese. Kot prvo, Wikipedia je med najbolj obiskanimi stranmi na spletu in Google si želi, da bi lahko na njej prikazoval oglase. Knol je vsaj do neke mere odziv na to. Kot drugo, ima Google stalno željo po ustvarjanju več vsebine, kar je povezano tako z njihovim iskalnikom kot tudi z oglaševanjem. Primera vsebinskih strani sta Blogger in YouTube.

Za razliko od Wikipedie naj bi Knol poudarjal predvsem osebno strokovnost in torej tudi pogled na določeno tematiko. Vprašanje pa je, ali bo Googlu uspelo pridobiti kritično maso ljudi, ki si bodo želeli ustvarjati svoje knole in jih nato urejati ter vzdrževati. Osebno se mi zdi, da je model Wikipedie pri tem učinkovitejši, čeprav pa seveda ne popoln.

Mimogrede, Wikipedia ima vnos Knol, Knol pa za Wikipedio še ne ve :).

torek, julij 22, 2008

Predloge za Google Docs, prenovljen urejevalnik Bloggerja in nov pristop k stikom v Gmailu

Predloge za Google Docs


Sicer že naslov pove vse, tako da mi morda niti ni treba napisati zapisa :). Google še naprej počasi izgrajuje svoj spletni imperij in dodaja novosti svojim storitvam. Najprej bi izpostavil zanimivo novost, ki so jo Google Docs nedvomno potrebovali: predloge. Gre za vnaprej pripravljene dokumente za različne namene, med stvarmi, ki jih lahko najdete pa so tako albumi in koledarji kot poslovne preglednice in predstavitve.



Žal so v osnovi bolj prilagojeni ameriškemu trgu in morda malo manj zanimivi za nas, toda ne dvomim, da bodo komu prišli prav. Kolikor sem lahko videl, Google ohranja svojo "nedružabnost" in predloge pripravljajo sami, vendar po drugi strani Google Docs ne delajo ravno težav s tem, da ne bi bilo mogoče lastne predloge prikazati vsemu svetu.

Mimogrede, še stvar, ki je nisem vključil v naslov - za Google Docs, ki jih javno objavite lahko vklopite statistiko obiskov z Google Analytics.

Prenovljen urejevalnik v Bloggerju

Uporabniki preizkusnega vmesnika Blogger in Draft smo bili v zadnjem času deležni številnih novosti, ki jih raje v tem trenutku ne bi našteval. Med novostmi je bila tudi  ukinitev samodejnega shranjevanja (WTF). No, shranjevanje so vrnili, ni pa več samodejno. Tako moramo ubogi uporabniki ponovno klikati na gumb "Save Now". Nekako tako kot v Wordu pred približno desetimi leti.

Toda to ni ravno razlog za veselje. Prava novica se mi zdi, da so končno dodali možnost povečanja urejevalnikovega okna. Sicer samo vertikalno, vendar bolje kot nič. Uporabniki Bloggerjevega osnutka lahko preprosto primete za spodnji desni kotiček urejevalnikovega polja in ga potegnete navzdol. Tako vam besedila vsaj ni treba pisati v okvirček velikosti poštne znamke, ki se nahaja na monitorju velikosti majhne srednjeevropske države.

Vsi stiki kar naenkrat niso več "pravi stiki"

Uporabniki Gmaila vemo, da Gmail vsak kontakt, od katerega prejmete elektronsko pošto, samodejno doda med stike. To je sicer koristno, kadar pišete maile in vam urejevalnik predlaga naslove, ni pa ravno brilijantno, kadar si želite lepo urejenih stikov. Rešitev je bila salomonska: seznam stikov so razdelili na dva kosa, oziroma v dve skupini "My Contacts" in "Suggested Contacts". Prva skupina vsebuje naslove, ki ste jih vnesli ročno ali pa jim več kot petkrat poslali elektronsko pošto. Drugi seznam vsebuje vse stike, ki jih Gmail dodaja samodejno. Gmailu lahko tudi preprečite, da bi to počel. To storite tako, da preprosto odkljukate možnost s spodnjega posnetka zaslona.


 
Povezani zapisi: 


petek, julij 18, 2008

Blonde Redhead - 23

Dva petka nisem kaj veliko pisal, glede na to, da sem bil obakrat ravno na poti - enkrat v ZDA, drugič pa, presenetljivo, nazaj. In ker imam petek rezerviran za vsaj en netehnološki zapis, tokrat ponovno predstavljam zanimivo skladbo, brez katere ta teden nekako ne gre.

Blonde Redhead sem spoznal na koncertu Interpol v Firencah. Ponavadi človek od predskupin ne odnese kaj veliko. Običajno nič ne poznaš, pa še vneto čakaš, da se na odru pojavi bend, zaradi katerega si prevozil 500 km. Toda Blonde Redhead so me presenetili - na koncertu so me prepričali s svojim newyorškim zvokom, ki je na trenutke podoben tistemu velikanov alternativne scene te metropole - Sonic Youth.

Toda po drugi strani je njihov zvok nekoliko bolj sintetičen in zasanjan, kar še posebej izražata glasova pevke in pevca, ki z glasovi pravzaprav predstavljata dodaten inštrument. Vse skupaj podpira nekompliciran in stalen ritem, na podlagi katerega se dogaja melodika kitar in vokalov. Blonde Redhead le redko preidejo v pravi hrup in ves čas stojijo na okusni meji, kar jih naredi izredno poslušljive.

Izbrana skladba je 23 z istoimenskega albuma.



Povezani zapisi:

The National - Racing Like a Pro

sreda, julij 16, 2008

Nekaj Firefox trikov in nasvetov

Firefox 3 je prinesel nekaj novosti, o katerih sem že pisal in danes bi rad nabor teh zanimivosti razširil še z nekaj zanimivostmi.

Podvajanje jezičkov: pritisnite CTRL in kliknite na jeziček ter ga premaknite. S tem boste odprli nov jeziček, ki je kopija izbranega. Jeziček vključuje celotno zgodovino odprtih strani.

Premikanje jezičkov med okni: preprosto zgrabite jeziček in ga potegnite v novo okno. Če je to zadnji jeziček v določenem oknu, se bo to okno zaprlo.

Določanje ključnih besed za iskalnike: ob iskalnem polju se nahaja ikona trenutno izbranega iskalnika (Google, Yahoo!, IMDB). Kliknite na puščico ter izberite možnost Manage Search Engines (ali slovenski ekvivalent). Odpre se novo okence z naštetimi iskalniki, kjer lahko najprej izberete iskalnik (recimo del.icio.us) in možnost Edit Keyword (verjetno Uredi ključno besedo). Nato vnesete ključno besedo - v tem primeru predlagam "del".

Ko ste to opravili, lahko neposredno v polje za naslov URL vpišete "del cornucopia" ali "del" in katerokoli drugo ključno besedo ter iščete neposredno po spletnem mestu del.icio.us.

Trije razlogi zakaj nadgraditi na Firefox

sreda, julij 02, 2008

Naredite graf iz svojega računa Last.fm

Kot sem omenil že zadnjič, sem "sucker" za dobre vizualizacije, oziroma grafične prikaze česarkoli. In kaj je lepšega kot grafični prikaz glasbe, ki ste jo poslušali v, recimo, zadnjih dveh letih? LastGraph omogoča ravno to - vizualni prikaz glasbe, ki ste jo preko Last.fm poslušali v določenem časovnem obdobju.

Da ne bom preveč teoretiziral naj kar pokažem, kakšen je videti graf zadnjih dveh let:


Vmes je dolga ravna črta, ko pol leta nisem imel nameščenega odjemalca, ki sistemu Last.fm sporoča, katere skladbe poslušate na namizju. Takole na daleč so zadeve videti precej nepregledne, tako da predlagam bližji pogled:

Tu so stvari že nekoliko bolj jasne. Vidimo namreč, da sem imel obdobje, ko so Beatli več ali manj prevladovali. Toda pogledamo si lahko še bliže:

Tu vidimo še več podrobnosti. LastGraph vzame število skladb, ki ste jih poslušali in nato izriše graf na podlagi pogostnosti posameznih skupin. Graf lahko ustvarite z različnimi barvami in z različnimi stopnjami podrobnosti. Storitev nato izpljune poster v formatu SVGZ ali PDF.

Poleg tega si lahko ogledate tudi časovno premico svojih poslušalskih navad ter seveda prikaz skupin, ki ste jih poslušali najbolj pogosto. Seveda ne gre za popoln prikaz vaših navad, saj pogosto glasbo poslušamo preko storitev, ki jih Last.fm ne more spremljati, toda vseeno je zabavno grafično pregledovati svoje obnašanje v preteklosti :).



Vse podatke lahko izvozite tudi kot datoteko Excel, CSV ali JSON.

Ko obiščete stran, najprej vnesete uporabniško ime, nato malo počakati, da zadeva prebere vaš profil. Tudi na ustvarjanje posterjev je treba malo počakati, saj mora zadeva zračunati in izrisati kar lepo število podatkov.

Povezani zapisi:

Zabavna vizualizacija besedil
Vizualni pogled na internet