torek, julij 22, 2008

Predloge za Google Docs, prenovljen urejevalnik Bloggerja in nov pristop k stikom v Gmailu

Predloge za Google Docs


Sicer že naslov pove vse, tako da mi morda niti ni treba napisati zapisa :). Google še naprej počasi izgrajuje svoj spletni imperij in dodaja novosti svojim storitvam. Najprej bi izpostavil zanimivo novost, ki so jo Google Docs nedvomno potrebovali: predloge. Gre za vnaprej pripravljene dokumente za različne namene, med stvarmi, ki jih lahko najdete pa so tako albumi in koledarji kot poslovne preglednice in predstavitve.



Žal so v osnovi bolj prilagojeni ameriškemu trgu in morda malo manj zanimivi za nas, toda ne dvomim, da bodo komu prišli prav. Kolikor sem lahko videl, Google ohranja svojo "nedružabnost" in predloge pripravljajo sami, vendar po drugi strani Google Docs ne delajo ravno težav s tem, da ne bi bilo mogoče lastne predloge prikazati vsemu svetu.

Mimogrede, še stvar, ki je nisem vključil v naslov - za Google Docs, ki jih javno objavite lahko vklopite statistiko obiskov z Google Analytics.

Prenovljen urejevalnik v Bloggerju

Uporabniki preizkusnega vmesnika Blogger in Draft smo bili v zadnjem času deležni številnih novosti, ki jih raje v tem trenutku ne bi našteval. Med novostmi je bila tudi  ukinitev samodejnega shranjevanja (WTF). No, shranjevanje so vrnili, ni pa več samodejno. Tako moramo ubogi uporabniki ponovno klikati na gumb "Save Now". Nekako tako kot v Wordu pred približno desetimi leti.

Toda to ni ravno razlog za veselje. Prava novica se mi zdi, da so končno dodali možnost povečanja urejevalnikovega okna. Sicer samo vertikalno, vendar bolje kot nič. Uporabniki Bloggerjevega osnutka lahko preprosto primete za spodnji desni kotiček urejevalnikovega polja in ga potegnete navzdol. Tako vam besedila vsaj ni treba pisati v okvirček velikosti poštne znamke, ki se nahaja na monitorju velikosti majhne srednjeevropske države.

Vsi stiki kar naenkrat niso več "pravi stiki"

Uporabniki Gmaila vemo, da Gmail vsak kontakt, od katerega prejmete elektronsko pošto, samodejno doda med stike. To je sicer koristno, kadar pišete maile in vam urejevalnik predlaga naslove, ni pa ravno brilijantno, kadar si želite lepo urejenih stikov. Rešitev je bila salomonska: seznam stikov so razdelili na dva kosa, oziroma v dve skupini "My Contacts" in "Suggested Contacts". Prva skupina vsebuje naslove, ki ste jih vnesli ročno ali pa jim več kot petkrat poslali elektronsko pošto. Drugi seznam vsebuje vse stike, ki jih Gmail dodaja samodejno. Gmailu lahko tudi preprečite, da bi to počel. To storite tako, da preprosto odkljukate možnost s spodnjega posnetka zaslona.


 
Povezani zapisi: