sreda, julij 02, 2008

Naredite graf iz svojega računa Last.fm

Kot sem omenil že zadnjič, sem "sucker" za dobre vizualizacije, oziroma grafične prikaze česarkoli. In kaj je lepšega kot grafični prikaz glasbe, ki ste jo poslušali v, recimo, zadnjih dveh letih? LastGraph omogoča ravno to - vizualni prikaz glasbe, ki ste jo preko Last.fm poslušali v določenem časovnem obdobju.

Da ne bom preveč teoretiziral naj kar pokažem, kakšen je videti graf zadnjih dveh let:


Vmes je dolga ravna črta, ko pol leta nisem imel nameščenega odjemalca, ki sistemu Last.fm sporoča, katere skladbe poslušate na namizju. Takole na daleč so zadeve videti precej nepregledne, tako da predlagam bližji pogled:

Tu so stvari že nekoliko bolj jasne. Vidimo namreč, da sem imel obdobje, ko so Beatli več ali manj prevladovali. Toda pogledamo si lahko še bliže:

Tu vidimo še več podrobnosti. LastGraph vzame število skladb, ki ste jih poslušali in nato izriše graf na podlagi pogostnosti posameznih skupin. Graf lahko ustvarite z različnimi barvami in z različnimi stopnjami podrobnosti. Storitev nato izpljune poster v formatu SVGZ ali PDF.

Poleg tega si lahko ogledate tudi časovno premico svojih poslušalskih navad ter seveda prikaz skupin, ki ste jih poslušali najbolj pogosto. Seveda ne gre za popoln prikaz vaših navad, saj pogosto glasbo poslušamo preko storitev, ki jih Last.fm ne more spremljati, toda vseeno je zabavno grafično pregledovati svoje obnašanje v preteklosti :).



Vse podatke lahko izvozite tudi kot datoteko Excel, CSV ali JSON.

Ko obiščete stran, najprej vnesete uporabniško ime, nato malo počakati, da zadeva prebere vaš profil. Tudi na ustvarjanje posterjev je treba malo počakati, saj mora zadeva zračunati in izrisati kar lepo število podatkov.

Povezani zapisi:

Zabavna vizualizacija besedil
Vizualni pogled na internet