četrtek, september 04, 2008

Picasa 3 prinaša nove trike

V torek je bil Google kar močno zaposlen. Google Chrome je bil seveda tisto, kar smo vsi navdušenci nad spletom in tehnologijo, najtežje pričakovali. Toda Google je istočasno predstavil tudi osvežitev svojega programa za urejanje fotografij - Picaso. Če slučajno nisto čisto na tekočem - Picasa je namizni program za urejanje in upravljanje fotografij na vašem računalniku. Drugi del rešitve predstavlja spletno mesto Picasa Web Albums, na katerem lahko objavite svoje fotografije in jih pokažete svojim bližnjim ali pa celemu svetu.

Nova preizkusna različica prinaša nekaj novosti, ki naredijo eno najbolj prijaznih tovrstnih aplikacij še bolj prijazno. Osnovni vmesnik ni doživel večjih sprememb razen manjše grafične osvežitve nekaterih ikon in možnosti. Osebno mislim, da je to načeloma dobro, saj je je intuitiven in bi velike spremembe samo zmedle uporabnike.


Ste pa ob namestitvi deležni nečesa novega - pregledovalnika Picasa Photo Viewer. Ko torej odprete datoteko, vas pričaka naslednji zaslon:


V osnovi gre za precej podobno možnost, kot je celostransko pregledovanje fotografij. Na voljo imate vsa klasična dejanja, kot so približevanje in oddaljevanje pogleda, predvajanje zaporedja slik, dodajanje zvezdic,  obračanje slike ter urejanje v Picasi.

Nove funkcionalnosti

No, nazaj k Picassi. Med tvarmi, ki jih človek takoj opazi je nabor gumbov, s katerimi lahko uporabljate nove možnosti. Prvi od gumbov omogoča ustvarjanje kolažev, video posnetkov iz fotografij ali darilne CD-je.

Ustvarjanje kolažev in video posnetkov je izredno preprosto, saj le izberete posnetke, ki jih želite vključiti in jih nato oblikujete po želji. Pri kolažih imate na voljo več različnih postavitev. Nekaj primerov:


Torej, kot lahko vidite, so na voljo različne vrste kolažev - nametane fotografije, urejene z veliko v sredini in več fotografij različnih velikosti. Na voljo imate različne možnosti formata slike, ki je lahko veliko, od velikosti vašega zaslona računalnika, velikost zaslona televizijskega sprejemnika visoke ločljivosti ali pa ovitek CD-ja.

Pri ustvarjanju video posnetkov lahko med posamezne fotografije vstavite besedilo, dodate glasbo in nato vse skupaj pošljete na YouTube.

Olajšana sinhronizacija s spletom

V novi različici je olajšano tudi sinhroniziranje s spletnim mestom Picasa Web Albums. Tako se vse morebitne spremembe avtomatično odražajo tudi v javni fotografiji, ki ste jo objavili na spletu. To vam izredno olajša upravljanje slik, saj ni več potrebno ročno sinhronizirati vseh fotografij.

Picasa 3 je dodala še eno serijo ikon, ki omogoča preprosto filtriranje vseh fotografij naenkrat. Tako lahko  z enim klikom izberete vse slike, označene z zvezdicami, slike, ki so naložene v spletni album, vse video posnetke ter - zanimivo - vse slike z obrazi. Gre za zelo zanimivo funkcijo, ki prikaže vse slike, na katerih se nahajajo človeški obrazi. Picasa namreč vsebuje tehnologijo za prepoznavanje obrazov, ki deluje relativno dobro, čeprav se seveda občasno zmoti in naredi kakšno napako. Vseeno izredno privlačna možnost.

Še nekaj drugih dobrot, ki jih lahko najdete v Picasi:

  • Možnost dodajanja vodnih žigov slikam, ki jih naložite v spletni album
  • Nadzor nad možnostmi spletnih albumov neposredno iz Picase
  • Olajšano geografsko označevanje slik - torej dodajanje informacij slikam, ki povedo, kje so bile slike narejene
  • Samodejno odpravljanje rdečih oči
  • Osnovne možnosti retuširanja
  • Zaslonski posnetki se shranjujejo neposredno v Picaso, kar pomeni, da vam jih ni potrebno vmes lepiti v kakšno od orodij za urejanje slik 
Še dodatne informacije


Drugi zapisi na to temo: