torek, september 02, 2008

Google Chrome že v mojih rokah

Včeraj je iz Googla prišla dejanska bomba - Google razvija svoj brskalnik z imenom Google Chrome. Osebno tega res nisem pričakoval, saj sem bil vedno nekako prepričan, da Google nima posebnega namena ukvarjati se s stvarmi, kot so programska oprema, podpora in podobno. No, kljub temu so se odločili, da predstavijo svoj brskalnik. No, živi in uči se.

Seveda sem napeto čakal, kaj bo. Še pred uradno predstavitvijo se je vedelo kar nekaj podrobnosti. Zadeva bo imela enako drobovje prikazovanja HTML kot Applov Safari in Konqueror. Zadeva bo vsako stran posebej razumela kot aplikacijo. Chrome bo popolnoma prilagojen spletu 2.0. Razumljivo, da sem bil precej navdušen, ko sem dobil priložnost, da ga prenesem.

Namestitev je izredno preprosta. Preprosto kliknete na povezavo na osnovni spletni strani in potrdite namestitev, ki je popolnoma neboleča. Pravzaprav še več. Mislim, da gre za prvo aplikacijo, ki mi v Visti ni zahtevala potrditve sistemskih sprememb (User Account Control).

Ko ga namestite, ga zaženete in že ste v brskalniku, ki ga navdušeno pričakuje celotna tehnološka srenja. Uporabniški vmesnik je asketski. Zavihki se nahajajo na vrhu okna in ne na vrhu strani, kot smo tega vajeni. Od ostalih funkcij imate na voljo le še gumba za nazaj in naprej, gumb za osvežitev strani ter gumb za dodajanje priljubljenih. Zelo asketsko. Zaslonska slika:


Prvi preizkusi mi dajejo predvsem vtis hitrosti. Gmail deluje kot strela, saj se elektronska pošta odpira dobesedno v trenutku. Prav tako nisem dobil občutka, da bi bila zadeva kaj počasnejša pri Hotmailu ali pa Yahoo! Mailu.

Druga zanimivost je samo eno polje za vnos podatkov. Sem lahko vnašate tako iskalna gesla kot seveda naslove spletnih strani. V tem je stvar podobna Firefoxovi vrstici. Vključen je tudi Google Suggest, ki vam predlaga možna iskalna gesla.

Zanimiva lastnost je tudi to, da si brskalnik zapomni določene strani, ki ste jih obiskali in vam kasneje omogoča preprosto iskanje po njih. Recimo - obiskali ste YouTube ali Amazon. Nalsednjič, ko vtipkate "You", vas brskalnik pozove, da lahko pritisnete Tab in nato neposredno vpišete iskano geslo, recimo "Interpol". Tako vam ni potrebno klikati na polju za iskanje in izbirati iskalnika, ki ga morate nato spremeniti nazaj. 
Uporabniška izkušnja na splošno je dobra. Zavihke lahko vlečete sem ter tja, jih potegnete ven iz okna in nazaj vanj. Vse skupaj se dogaja gladko in brez težav. 
Še ena posebnost. Ko obiščete strani, ki podpirajo Google Gears - torej dostop brez povezave - lahko kliknete na gumb in ustvarite bližnjico do povezave. Tako si lahko ustvarite povezavo do Gmaila ali drugih aplikacij in do njih dostopate kot do drugih aplikacij na računalniku. Preizkusil sem Google Reader, Gmail in Yahoo Mail ter moram povedati, da mi je zamisel spletnih aplikacij v ločenih oknih in aplikacijah zelo simpatična ter deluje odlično. Ne nazadnje lahko Google Chrome uporabljate tudi samo v ta namen. 
Ko odprete nov zavihek se v njem prikažejo pogosto in pred kratkim obiskane strani, pred kratkim zaprti zavihki, priljubljene povezave in iskanja na straneh, ki ste jih obiskali. Gre za simpatičen dodatek uporabniški izkušnji, ki omogoča hiter dostop do številnih možnosti. 


To so zaenkrat prvi vtisi prve ure, ki so večinoma pozitivni. Zdaj pa še manj prijazno. Google Chrome - zares brskalnik ne prinaša nič novega. Nekaj novosti je zanimivih, recimo prenovljen uporabniški vmesnik in bližnjice do aplikacij, vendar uporabniki Firefoxa in ne nazadnje tudi najnovejše različice IE ne bomo kot lemingi zapustili svojih brskalnikov. Vendar upoštevajmo, da gre za preizkusno različico in obenem Google vsaj po mojem mnenju v tej vojni ne namerava brezpogojno zmagati, temveč ustvariti bogato okolje za svoje spletne aplikacije. To pa Google Chrome vsekakor lahko zagotovi. Bomo spremljali in videli, kaj se bo zgodilo.