ponedeljek, avgust 04, 2008

PicLens za nov pogled na splet

Ob izidu Firefoxa so me najbolj navdušili dodatki zanj, sčasoma pa se je moje navdušenje malo ohladilo - predvsem zaradi tega, ker ti hitro upočasnijo Firefox, ki že tako porabi preveč pomnilnika. Obstaja pa nekaj razširitev, brez katerih preprosto ne gre in med njimi je tudi razširitev PicLens.

Gre za razširitev, ki vam ponudi bolj privlačen način pregledovanja slik in videov. Ob namestitvi vam v orodno vrstico Firefoxa namesti poseben gumb, ki se, ko obiščete strani s podporo za PicLens, obarva modro. Nato preprosto kliknete nanj in že vas pričaka grafičen pregled slik.


Premikanje je izredno preprosto. Preprosto kliknete z miško in premikate desno ali levo, ali pa se približujete in oddaljujete z vrtenjem kolesca. Ko naletite na fotografijo, ki si jo želite ogledati pobliže, jo dvakrat kliknete in prikaže se vam povečana čez cel zaslon, spodaj pa imate trak, na katerem lahko izbirate druge fotografije.

 
Toda PicLens je lahko še kaj drugega. Pred kratkim so dodali še možnost "Discover", ki preko slik predstavi dnevne novice. Ob tem vsaka novica vključuje tudi stavek ali dva povzetka. 
 
PicLens v tem trenutku podpira že kar veliko spletnih strani, med katerimi so običajni osumljenci: YouTube, Flickr, Picasa Web Galleries, PhotoBucket, Facebook, Amazon in podobni. 
Kot povedano na začetku - ne gre za nujno potreben ali celo posebno koristen dodatek. Definitivno pa je simpatičen in odlična popestritev vsakdanjemu brskanju.