sreda, september 10, 2008

LHC so danes zagnali

Pospeševalnik LHC mi je strašansko kul. Zato dogajanja okoli njega spremljam relativno redno in danes so tudi uradno vanj spustili prve protone. Mediji so zgodbo kar dobro pokrili, tako da se bom sam osredotočil na nekaj drugih vidikov in zanimivosti.

Za začetek si oglejte Large Hadron Collider v Google Earthu. To storite s klikom na to povezavo.

Nato si oglejte, kakšna je videti zaslonska slika v nadzorni sobi, kjer s pospeševalnikom upravljajo:

 
Naslednji korak je, da lahko potočite solzo za šestnajstletnim indijskim dekletom, ki so jo poročila medijev tako prestrašila, da je naredila samomor. In ja, tudi slovenski mediji se niso ravno držali nazaj (preko Kita, ki ga LHC draži podobno kot mene). 
Za konec pa se lahko še preizkusite v upravljanju pospeševalnika. Zadeva je sicer namenjena šolarjem, ki naj bi se tako pripravili na svojo prihodnost, toda mislim, da škodilo ne bo nikomur.

Skoraj bi pozabil. Danes me je presenetil bistveno povečan obisk na blogu. As we speak, ga je danes obiskalo 750 ljudi. Razlog? Zelo preprost ...


Moj blog je četrti od rezultatov, ki se pokažejo, če je kdorkoli kliknil na sličico. In prvi slovenski. Pred mano so le Wikipedia in dve uradni strani pospeševalnika. Svašta.

Sedaj pa spet malo čakat, preden začnejo v LHC-ju početi sploh kaj zanimivega. Menda so imeli zastavljeni 21. oktober za prve trke, vendar gre vse skupaj tako dobro, da bodo konec sveta verjetno malo prestavili :). 

Large Hadron collider imate lahko tudi doma
It's the Final Countdown