petek, avgust 29, 2008

Nekaj dodatnih nasvetov za Delicious

Kakorkoli obrnem, mi je osebno storitev shranjevanja spletnih zaznamkov Delicious - kljub poplavi alternativ - še vedno najboljše orodje za ta namen. Vmesnik je preprost, integracija s Firefoxom je odlična in dejansko ima veliko število uporabnikov.

Danes bi zato spregovoril o nekaterih zanimivih možnostih, ki jih morda ne poznate vsi, naredijo pa lahko izkušnjo bolj prijetno in uporabno. Gre za povezovanje z drugimi uporabniki storitve, saj si lahko v Delicious oblikujete svoje omrežje prijateljev ali preprosto posameznikov, ki vas navdušujejo s svojimi zaznamki.

Prva stvar, ki jo potrebujete je seveda uporabniški račun. Nato si ob prijavi oglejte meni na svoji domači strani. Kar vidite, je naslednje:

 
Kliknite na možnost People in odpre se vam naslednja možnost:
 
Na voljo imate dve možnosti "My Network" in "Go to a User". Prva možnost vas odpelje na stran, na kateri lahko spremljate zaznamke ljudi, ki jim sledite, s klikom na drugo možnost pa lahko poiščete uporabnika glede na njegovo uporabniško ime. Mimogrede, na Delicious sem prisoten z uporabniškim imenom "imitation78"

Za spremljanje dejavnosti v svojem omrežju vam toplo priporočam, da si namestite razširitev Delicious za Firefox 3, ki je resnično kakovostna in vam v spodnjo statusno vrstico vrže naslednje ikone:

 
Kadar imate v svojem omrežju nove zaznamke, se srednja ikona obarva modro. Preprosto kliknete nanjo in si ogledate nove zaznamke ljudi, ki jih spremlajte. 
Toda to še ni vse. Ko ljudi dodate v svoje omrežje, jim lahko zaznamke tudi pošiljate. Zadeva je izredno preprosta - v oknu, v katerem označujete določeno povezavo, preprosto vpišete ukaz for: [ime uporabnika]. Če bi torej želeli povezavo posredovati meni, preprosto vpišete  
for: imitation78.
 
 Še en namig. V tem oknu lahko določeno povezavo označite kot zasebno, kar pomeni, da je ne vidi nihče, razen vas. To naredite tako, da odkljukate možnost Do not share. 
Ko  vam nekdo posreduje zaznamek, ga dobite v svoj nabiralnik, kar se prav tako odraža na vaši osebni strani desno zgoraj ali pa v razširitvi za Firefox, kjer se kuverta na desni obarva modro. 
Na strani z osebnim omrežjem lahko pregledujete člane svojega omrežja, torej osebe, ki jim sledite in sledijo vam. Pregled je videti tako: 
 
Za konec pa še nekaj slastnih sladkorčkov. Ljudem namreč lahko na svojem blogu ali spletni strani omogočite, da vam preprosto sledijo. V Delicious kliknite Settings desno zgoraj in na strani z nastavitvami izberite možnost "Network Bages" ali pa "Link Rolls". Omrežna značka preprosto doda vaše podatke o omrežju in pove koliko zaznamkov imate ter omogoči uporabnikom, da se na hitro vključijo v vaše omrežje. 



Druga možnost je nekoliko obšrinejša. Z možnostjo Link Roll lahko pokažete zadnjih nekaj zaznamkov in prav tako omogočite ljudem, da se na hitro prijavijo v vaše omrežje.



To je zaenkrat vse. Še vedno imate čas, da izpolnite anketo o uporabi Delicious, ki sem jo objavil pred kratkim.