sreda, avgust 27, 2008

Large Hadron Collider imate lahko tudi doma

Pred kratkim sem pisal, da bodo v Cernu zagnali Large Hadron Collider, pospeševalnik, s katerim naj bi razvozlali marsikatero uganko sodobne znanosti. No, zagnali so ga že in tudi iz sinhotrona (Super Proton Synchotron) vbrizgali skupino protonov. Pri tej zadevi gre za manjši pospeševalec, ki je povezan s pravim, torej LHC-jem. No, pravi poskus se začne 10. septembra, ko bo začel krožiti prvi žarek. Pravo trkanje pa se seveda začne šele kasneje. No, ta dogodek boste lahko spremljali tudi v živo.

Sedaj pa k naslovu, ki nikakor ni zavajajoč. Na spletu je namreč cela zbirka dokumentacije, ki načeloma vsebuje vse nformacije, ki jih potrebujete za izdelavo lastnega. Sedaj potrebujete še 27 km zemlje, na kateri boste gradili, 1600 superprevodnih magnetov in pa seveda 96 ton tekočega vodika.

Pa še nekaj slik, če slučajno shematike v dokumentaciji niso čisto jasne:

 



 
Vse slike z boston.com
Mimogrede, nisem prepričan, ali je v dokumentaciji to popravljeno, ampak pri tlačnem preizkušanju štiripolnega magneta za fokusiranje delcev se vam lahko zgodi, da bo nekaj počilo. Ne ponavljajte napak graditeljev originala in ne recite, da vas nisem opzoril :). 
Povezani zapisi: