četrtek, januar 04, 2007

Trendi v Googlovem Readerju

Novoletni predah sem poskušal preživeti čim dlje od računalnika, glede na to, da drugače večino svojih dni preživim pred zaslonom svojega prenosnika. V glavnem, bralcem želim srečno novo leto, sedaj pa lahko nadaljujem z novostmi s spleta, ki se jih v teh dneh ni nabralo ravno veliko.

Google me je s svojim Readerjem očaral, saj sem v zadnjih nekaj mesecih popolnoma opustil Bloglines in prestopil h Googlu. Sedaj so storitev še nekoliko izboljšali saj so dodali trende, ki jih poznamo že pri iskanju, kjer imamo vpogled v trende preteklih iskanj.

Trendi v Googlovem Readerju so videti nekako takole:

image

Najprej nam bralec izpiše koliko naročnin imamo in koliko smo jih v zadnjih 30 dneh prebrali. Izpisano je tudi koliko smo jih označili z zvezdico in koliko smo jih delili z drugimi bralci:

image

Gre za kar strašljiv podatek. V zadnjih 30 dneh sem pregledal skoraj 4.000 novic in če pogledamo naslednji graf, vidimo, da gre za zelo majhno številko, ki ni dejanski odraz stanja.

image

Ta graf nam prikazuje koliko novic sem prebral na posamezne dni v zadnjem mesecu. Vmes je 10 dni, ko skoraj nisem bral novic, kar lahko razložimo z zgoraj omenjenim novoletnim oddihom, ko sem se računalniku nekoliko izogibal. Glede na to, da imam danes neprebranih še 369 novic, bi morala biti končna številka še nekoliko višja. Sicer pa sem s svojimi 44 naročninami (tu niso vključeni slovenski blogi, ki jih večinoma berem kar preko Sloblogs vmesnika) pravi amater. Obstajajo namreč ljudje, ki imajo preko 100 ali celo več naročnin.

Naslednji del trendov je trend naročnin, kjer si lahko ogledamo, katere naročnine so najbolj aktivne in kakšen odstotek člankov smo prebrali. Ker imam veliko neprebranih novic ima veliko naročnin manj kot 100 odstotkov.

image

Zadnji del vmesnika Google Trends predstavljajo bralni trendi, kjer si lahko ogledate koliko novic iz posameznih naročnin ste prebrali. Pogledate lahko tudi, koliko ste jih označili z zvezdico in koliko ste jih delili z drugimi:

image

Google Trends je zanimiv dodatek že tako izredni storitvi in definitivno zanimiv način, da zapravite 10 minut svojega časa.

Povezani zapisi:

Dodatek za Google Reader
Googlove novosti zadnjih nekaj dni in tednov

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

heheh... ravno pred dnevi sem spucal tiste, ki jih ne berem dovolj pogosto oz. so mrtvi... s 325 sem oskubil na 228 naročenih. Takoj v naslednjih dveh dneh pa spet dodal še tri nove ;)

Anonimni pravi ...

325 :) hudica, kdaj pa to predelas..

jaz jima nekaj cez 40, pa je ze to prevec ponavadi.. ampak tale reader je zakon..

Anonimni pravi ...

Dost enostavno. V Sharpreaderju mi vzame recimo uro na dan (oz. 10min do pol ure če gledam večkrat na dan) da preletim vse neprebrane. Če je naslov zanimiv al pa vem da je branje obvezno (kjer avtor neumnosti ponavadi ne piše, razni stripi itd.) potem pač preberem, ostale pa spustim. Nikakor pa ne berem vsega po vrsti.

Če več dni ne spremljam potem pa sploh na veliko preskakujem in se osredotočim na kakih 20 do 30, ki pa jih vedno pogledam.

Sem probal tudi "river of news" pristop http://www.reallysimplesyndication.com/riverOfNews
ampak mi nekako ne odgovarja. Rad vidim kateremu feedu pripada določen članek kar pa v tem načinu ni tako očitno.

Sicer pa časopise in priloge za en teden nazaj tud preberem v eni uri tako da sem približno na istem.

Seveda pomaga če hitro bereš ;)