torek, januar 30, 2007

Pisava pri elektronskih sporočilih je pomembna

Ne vem, ali imate take izkušnje, toda jaz jih imam zagotovo. Tista izkušnja, ko dobiš elektronsko pošto napisano s kakšno čudaško pisavo. Človek bi sicer rekel, da je vseeno kakšno pisavo uporabiš, v kolikor je zadeva napisana strokovno in smiselno, vendar to ni čisto res. Strokovnjaki z univerze v Wichiti so namreč naredili raziskavo vpliva izbire pisave na bralce in ugotovili, da je izbira pisave še kako pomembna.

Pripravili so elektronsko sporočilo in ga v treh različnih pisavah (Calibri, Comic Sans in Gigi) poslali različnim prejemnikom. Nato so prejemniki prejeli anketo, kjer so morali opisati različne dejavnike, kot so ali se vam zdi avtor sporočila strokovnjak, kako bi ocenili posredovano informacijo, ali se zdi avtor zrel in ali se jim zdi vreden zaupanja.

Ocenjevati je bilo potrebno tudi osebnost pisca, ki jo lahko zaključite iz uporabljene pisave. Med ocenjevanimi lastnostmi so bile: zanesljivost, konformizem, mladostnost, spol, praktičnost in še številni drugi. Celotna raziskava se nahaja tule in vsebuje precej znanstveno razlago metodologije in obdelave podatkov. Vsaj meni se zdi znanstvena :).

In rezultati? Po eni strani presenetljivi, po drugi ne. Pisma napisana v pisavi Calibri dajejo vtis profesionalnega in strokovnega avtorja, ki mu je mogoče zaupati. Comic Sans bralca že navdaja z manj zaupanja, Gigi pa na tej ravni popolnoma odpove in daje vtis začetnika in neprofesionalnega pisca.

Kaj ta raziskava torej pomeni? Če ne želite posredovati napačnih signalov, uporabljajte "resno" pisavo. Z napačno izbiro pisave lahko vplivate na bralčevo percepcijo vsebine, kar ponavadi ni ravno cilj pri pisanju elektronske pošte. Pisavo torej izbirajte v skladu s svojimi cilji pri pisanju elektronske pošte.

Mimogrede, če se sprašujete, kakšne so omenjene pisave: Gigi je kopija ročnih pisanih črk, Comic Sans je nekakšna kopija pisav iz stripov, Calibri pa je pisava, privzeto izbrana v novih aplikacijah Microsoft Office. Moj osebni vtis je, da prdstavlja velik korak naprej od dolgočasnega Times New Roman. Osebno sicer uporabljam Verdano ali pa Helvetico.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Ko bi le ljudje dojeli to enostavno dejstvo...

Ampak žal smo obsojeni na comic sans v vsakem drugem (uradnem) mailu, predavanju zmedenih (lookatme) profesoric ter kvazi duhovitih obvestilih in reklamah ... Najraje bi ga kar izbrisal iz sistema ;)

Od novih C fontov v Visti ( http://poynter.org/column.asp?id=47&aid=78683 ) je za moj okus še najbolj zanimiv Corbel. Vsaj upam lahko, da boste Verdana/Trebuchet manijaki spremenil svoje navade ;)

Unknown pravi ...

Ja, Comic Sans je groza brez primere. Tudi jaz sem za njegovo odstranitev.

Sicer pa hvala za tale link. Osebno bi se odločil kar za Consolas, ker imam nekakšno mehko točko za monospaced pisave. Dolgo časa sem vse pisal v Courierju.

Ne vem, verjetno bom ali izbral Helvetico ali pa Calibri, ki mi je tudi kar všeč. Čeprav bo z novim Officeom postal tako tipičen kot Times.