torek, januar 30, 2007

Tri Googlove novosti

Prav odločal sem se, ali naj današnji dan, ko sem imel nekaj več časa za bloganje, zaključim z zapisom o Googlu. Najprej nisem želel, ker se mi včasih zdi, da preveč pišem o njih. Toda potem sem pred nekaj minutami zasledil nov zapis v uradnem blogu Googlovega Readerja in odločitev je padla.

Pa pojdimo po vrsti. Google Reader sedaj lahko prikazuje video posnetke. Če torej nekdo v svojem blogu vključi posnetek z YouTube, Google Video ali podobne storitve, se vam bo prikazal neposredno v Readerju. In ker pri Googlu niso hudobni, se prikazujejo videi, ki so naloženi tudi na številnih drugih storitvah za shranjevanje video posnetkov.

Drug zanimiv dodatek se je našel pri Googlovem iskanju po knjigah. Združili so namreč Google Maps in Google Book Search in sedaj se pri določenih knjigah prikažejo lokacije in izrezki iz knjig, kjer so te lokacije omenjene. Če na primer Melville v Moby Dicku omeni Granado, se prikaže zemljevid in na njem majhen oblaček. Če kliknete na oblaček, lahko takoj vidite na kateri strani je ta lokacija omenjena in kaj piše. Seveda to velja za knjige, ki so prosto dostopne.

Če vas zanima, kakšna je zadeva videti v praksi, kliknite na povezavo, ki vas bo popeljala na stran o knjigi V 80 dneh okoli sveta. Premaknite se nižje po strani in videli boste zemljevid, podoben temu na sliki.

http://photos1.blogger.com/x/blogger/7503/2764/1600/394797/places_in_this_book.jpg

Tretja novica zadeva Google Earth. Dodali so namreč novo plast (layer), ki vam omogoča, da si ogledate sončni vzhod na določenih lokacijah po vsem svetu. Krasno. Posnetke je prispeval Discovery Channel, nahajajo pa se pod Discovery Layers.

Še kratko pojasnilo, zakaj ne dajem povezav na izvirne zapise na Googlovih blogih. Iz preprostega razloga. Tam se namreč potem tvoj blog zapiše med bloge, ki so ustvarili povezavo na zapis. In ko se to zgodi, nenadoma tvoj blog pričnejo besno obiskovati Američani in Indijci, ki očitno kliknejo na vsako povezavo, ki jo zagledajo tam spodaj.

Ni komentarjev: