sreda, januar 31, 2007

Picnik za spletno urejanje fotografij

Spletne storitve postajajo čedalje bolj napredne. Če smo imeli na začetku par preprostih zadev, kot so shranjevanje zaznamkov, branje virov RSS ali takojšnje sporočanje, imamo danes na spletu preglednice, urejevalnike besedil, orodja za skiciranje in seveda tudi urejevalnike fotografij. Med slednjimi sem pred kratkim opazil Picnik, ki izgleda kar zanimiv.

Za uporabo registracija ni potrebna, fotografije pa lahko naložite z lokalnega diska ali pa svojega računa na Flickru, kar je prijeten dodatek. Ko fotografijo enkrat naložite imate na voljo več možnosti za urejanje: samodejno popravljanje, obračanje, obrezovanje, urejanje osvetlitve in barv, ostrenje slike in odpravljanje rdečih oči. Vse funkcije delujejo več ali manj tako kot v namiznih programih.

picnik2.png

Na voljo imate tudi "umetniške" načine, kot so prebarvanje v črno-belo in sepio, ojačanje barv in mehčanje slike.

picnik1.png

Po zaključku lahko sliko shranite na disk, pošljete po elektronski pošti ali pa jo shranite na Flickr. S Picnikom lahko iz te fotografije, ki sem jo posnel v istanbulski podzemni cisterni

IMG_1501.jpg

dobite starinsko sliko, kot je ta.

IMG_1501A.jpg

Osebno se mi sicer zdi, da spletni urejevalniki slik nimajo ravno prihodnosti. Nenazadnje imamo za male popravke fotografij na voljo zmogljiva in učinkovita orodja, kot je na primer Googlova Picasa, ki je zastonj in nam omogoča tudi učinkovito upravljanje celih zbirk. Povrh vsega je integrirana s Picasa Web Albums in ima še par drugih sladkorčkov, kot je geo-označevanje slik. Za resnejše projekte pa človek tako ali tako poseže po Gimpu ali Photoshopu.

Ni komentarjev: