ponedeljek, september 19, 2005

Simpatične AJAX aplikacije

Čez vikend sem se malo poglobil v aplikacije AJAX in odkril nekaj zanimivosti. Za neposvečene: AJAX pomeni Asynchronous JavaScript and XML, na veliko pa se uporablja za razvoj simpatičnih dinamičnih spletnih aplikacij. Kadar uporabljate Google Maps ali pa spodaj opisani Yahoo! Instant Search, uporabljate aplikacije AJAX. Več o AJAX-u na Wikipedii.

Rad bi izpostavil dve izredno zanimivi aplikaciji: Netvibes in voo2do. Netvibes ti ustvari zelo kul domač portal, na katerem si lahko prikazuješ vreme, račun Gmail in različne RSS feede. Na nek način je stvar podobna personalizirani Googleovi strani (na naslovu http://www.google.com/ig), vendar mi je nekako bolj všeč, ker je hitrejša, RSS novice pa ti odpira na izredno privlačen način.

Voo2do je spletna aplikacija za shranjevanje nalog. Izredno koristno za vse, ki bi radi na enem mestu, dostopnem od povsod, dostopali do svojih nalog. Žal se je potrebno za uporabo registrirati, potrebujejo pa tudi e-poštni naslov. Zanimiv pristop je tudi, da lahko posamezne naloge ustvarjate kar preko maila, česar še nisem preizkusil, sliši pa se blazno kul.

Ni komentarjev: