torek, september 20, 2005

Office 12 je rock'n'roll

Prejšnji teden je Microsoft predstavil novo različico Office, ki nosi inovativno ime Office 12. V javnost so tako prišli prvi screenshoti, ki razkazujejo novi Office v vsej njegovi lepoti in koristnosti. Tako vsaj pravi Microsoft. Na sliki si lahko sami pogledate vmesnik ali pa si na Microsoftovi uradni strani pogledate kakšnega drugega.

Z novim vmesnikom je že vse lepo in prav, vendar je moja glavna skrb, da je nov vmesnik vse, kar lahko pričakujemo. In kolikor poznam Microsoft, potem je moja skrb upravičena. V Redmondu namreč že leta in leta "izboljšujejo" Office, pa od tega v resnici nimamo nič. Osnovne stvari še vesdno delujejo tako slabo, kot so delovale v Office 97. Na primer:

  • Vsake toliko časa v datoteki ustvarim črto, ki deli en del besedila od drugega. Ko je črta ustvarjena je ne morem več zbrisati na normalen način, temveč le preko ukaza "Format/Borders and Shading". Zakaj? Nimam pojma.
  • Neumno številčenje: če imaš v datoteki več primerov številčenja, se kaj lahko zgodi, da se ti bo nekje na sredini številčenje uničilo in tvoj dokument bo neuporaben. Meni se je to zgodilo pri 70 strani dolgem dokumentu. Naslednje tri ure sem se krasno zabaval.
  • Nerazumljivo oblikovanje besedila, ki je enkrat tako, drugič drugačno, nikoli pa točno tako, kot sem si zamislil.
  • Nezmožnost zbrisati ostanke tabel. Kadar kaj prilepiš v dokument s spletne strani, se včasih prikrade tudi kakšna reklama v obliki tabele ali kaj podobnega. No, ko zbrišeš celotno vsebino tabele, prazna okenca ostanejo. In vsi vemo, da jih je skoraj nemogoče zbrisati.
Seznam bi šel lahko v neskončnost, pa bi bili šele na začetku. No, pričakujemo lahko, da bo novi vmesnik res oh in sploh, medtem ko bo osnovna funkcionalnost še vedno slaba.

Ni komentarjev: