sreda, september 21, 2005

Kako napisatil elektronsko pošto

Na blogu 43Folders je zanimiv članek o tem, kako napisati dobro elektronsko sporočilo. V njem pokrije večino glavnih točk, kot so premišljena vsebina, kratkost in dobro zamišljen predmet. Kot nekdo, ki dnevno prejme veliko elektronske pošte se strinjam z njegovimi predlogi, bi pa dodal še dva svoja. Torej, ko pišeš elektronsko sporočilo, ali karkoli drugega, če smo že pri tem, pri uporabi ločil uporabi malo zdrave pameti. Vse prevečkrat sem že dobil sporočilo, v katerem je bilo zapisano: "Je to že narejeno??!!". Kot pravi Terry Pratchett, je več kot en klicaj znak norosti.

Druga podrobnost na katero bi opozoril je uporaba znaka za visoko pomembnost. Nekateri na dan dobimo več deset sporočil, med katerimi jih je ponavadi vsaj 50 do 80 odstotkov pomembnih. Zakaj torej nekateri čutijo potrebo po stalnem dodajanju klicaja za visoko pomembnost. Kot pravi Merlin iz 43Folders, je pomembneje, da napišeš pameten mail, iz katerega je razvidno, da je nekaj pomembno. Visoka pomembnost se uporablja le za tiste stvari, na katere se je treba odzvati v nekaj minutah. Vse ostalo je overkill.

Update: Odkril sem še eno stran, ki se osredotoča na bonton elektronske pošte. V njem je omenjena tudi moja težava z ločili. Odlično bi bilo, če bi imeli tudi v slovenščini kakšen pregled bontona elektronske pošte. Prostovoljci?

Ni komentarjev: