četrtek, september 22, 2005

Google Print ima težave

Google je na svojem blogu objavil, da ima težave zaradi programa Google Print. Za neposvečene: Google Print je projekt, ki ga je Google začel v sodelovanju z nekaj najpomembnejšimi knjižnicami, v sodelovanju s katerimi bodo skenirali in digitalizirali na milijone knjig, ki jih bo potem mogoče iskati. Tako ob vpisu poizvedbe v iskalnik uporabnik dobi tudi rezultate iz knjig, ki vsebujejo ključne besede. Na primer: "a screaming comes across the sky" prikaže rezultat iz knjige Gravity's Rainbow. ob kliku na rezultat si lahko pogledaš tudi prvo stran, kazalo in del besedila, kjer so se ključne besede nahajale. Sliši se precej koristno, ne?

Organizacija založnikov Author's Guild se ne strinja. Vložili so tožbo proti Googlu, v kateri navajajo, da Google z digitalizacijo njihovih knjig krši njihove avtorske pravice. Gre za odličen primer, kako nekateri resnično ne razumejo digitalne dobe. Očitno založniki ne razumejo, da je tudi ves material na apletu zaščiten z avtorskimi pravicami in da Google preprosto ponuja preprost dostop do teh vsebin. Težko si predstavljam, zakaj si nekdo ne bi želel povečati vidnosti svojega izdelka, še posebej v okviru programa, kot je Google Print, ki ti ne prikaže celotne knjige, temveč samo nekaj osnovnih podatkov o knjigi. Knjigo moraš še vedno kupiti.

Mislim, da s tožbo založniki zamujajo veliko priložnost. Namesto, da bi Googlu pomagali pri digitalizaciji svojih knjig se proti njemu borijo. Ne razumem njihove strategije pri tem početju. Mogoče želijo sami razviti svoj sistem, ki bo bodisi preveč zaprt, bodisi ne bo privlačen za uporabo ali pa bo od uporabnika zahteval plačilo. Ne vem, kajti zaenkrat niso predstavili nikakršnih načrtov. Problem pa je v tem, da ne vidijo priložnosti, ki se jim s tem odpirajo. Z vključitvijo v program Google Print bi povečali svojo vidnost in verjetno prodali več knjig. Po drugi strani bi lahko krajše izdelke celo prodajali v digitalni obliki. Predstavljaj si: iščeš določene podatke in odkriješ, da so na voljo v kratkem besedilu s 50 stranmi. Klikneš na gumb, plačaš in si preneseš knjigo. Tak sistem bi bil prijazen do uporabnika, istočasno pa bi založnikom omogočil zmanjšanje stroškov z distribucijo, papirjem, tiskom, oglaševanjem, ...

No ja. Založniki si s tem dejanjem delajo medvedjo uslugo in samo upamo lahko, da bo Googlu kljub vsemu uspelo obdržati program Google Print.

Ni komentarjev: