petek, januar 19, 2007

Pokažite svojo knjižno polico svetu

Shelfari je nova spletna storitev, na katero lahko vnašate knjige, na katerih se na vaši polici nabira prah. Zamisel ni nova, saj se s tem področjem ukvarja več spletnih storitev, med katerimi je verjetno še najuspešnejši LibraryThing, ki je bil na tem področju prvi in ima verjetno tudi največ možnosti.

In kaj nudi Shelfari? Najprej je seveda tu preprosto iskanje in dodajanje knjig. Preprosto vpišete naslov knjige in iskalnik preišče več podatkovnih zbirk s knjigami in vam predlaga različne izdaje, kar pomeni, da praviloma lahko običajno dodate celo pravilno izdajo. Seveda ne boste vedno našli prav svoje izdaje, toda to niti ni tako važno, če niste prav obsedeni z natančnim ujemanjem s svojo knjižno zbirko.


shelfari.png

Ko knjigo dodate na svojo virtualno knjižno polico, jih lahko ocenite, jim dodate oznake ali pa napišete svoje mnenje o knjigi. Knjige lahko tudi priporočite svojim prijateljem v omrežju Shelfari. Prijatelje lahko bodisi povabite ali pa jih poiščete med ostalimi uporabniki. Glede na to, da gre za družabno storitev, je seveda pol zabave ravno brskanje po knjižnih policah drugih uporabnikov in pregledovanje njihovih zbirk.

Kakšna je torej končna ocena Shelfarija? LibraryThing je večji, a ima nekoliko zastarel videz. Osebno mi to sicer ni pomembno, glede na to, da ima bistveno boljše zmogljivosti in je nenazadnje tudi bolj družbeno zasnovan. LibraryThing vam namreč lahko na podlagi vaše knjižnice posreduje nove knjige, ki jih imajo uporabniki s podobnimi knjigami. Gre za izredno močan sistem priporočil, ki je vsem, ki beremo knjige izredno pomemben.

Shelfari vam poleg lepšega videza nudi tudi zelo "fancy" widget, ki ga lahko prilepite v zapis ali v stransko pasico bloga. Kakšna je stvar videti, si lahko ogledate spodaj.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Kaj zdaj, sem mislila da si imun na widget-e ? :-)
Pa presneto sem se namucila, da sem ti napisala tale komentar, ker francosko pa res ne znam :-)