ponedeljek, maj 18, 2009

Nov iskalnik, ki to ni - Wolfram Alpha

Google je do sedaj nesporni zmagovalec trga iskalnikov. Ne le, da imajo orjaški tržni delež (64,2 odstotka), ampak ta nezadržno raste. Pri upiranju iskalniški bojni ladji imata velike težave tudi velikana Microsoft in Yahoo!. Seveda pa to ne pomeni, da na trgu ni prostora za nove iskalnike z inovativnimi pristopi.

Med njimi je tudi Wolfram Alpha, ki je začel delovati ta vikend. Podjetje Wolfram je sicer znano po izdelku Mathmatica, programskem paketu za matematiko, statistiko in analize. Sedaj pa so se poskusili še na področju iskalnikov in pripravili nekaj, čemur se reče "computation knowledge engine". S tem so se očitno poskušali že v štartu ločiti od iskalnikov tipa Google. Seveda pa to medijev ni ustavilo, da jih ne bi še pred zagonom oklicali za "ubijalce Googla".

In kakšna je resnica? Naj najprej potrdim njihovo trditev. V resnici ne gre za iskalnik, temveč za spletno storitev, v katero je vključeih velika količina podatkov, Wolfram Alpha pa poskuša izračunati in prikazati različne odnose med temi podatki. V praksi to pomeni, da se zadeva ne obnaša kot tipični iskalnik. Rezultati niso prikazani kot povezave na spletne strani temveč kot dejanske informacije in izračuni.

Prav tako lahko pozabite na iskanje po stvareh, kot so "Matija Kočevar", "Eurovision"ali katerikoli iskalno geslo v slovenščini. Wolfram Alpha teh zadev ne prepozna kot podatke, ki bi jih lahko ali uporabljal pri izračunih. Se pa zato toliko bolje odreže pri vprašanjjih, kot so podatki o delnicah, BDP-ji držav, razdalje med kraji, matematične formule in izračuni.

Odličen seznam primerov je pripravljen na njihovih spletnih straneh, ki srivajo tudi izredno privlačen video. Sledi pa nekaj zaslonskih slik različnih iskanj:


Wolfram Alpha torej v osnovi ni iskalnik, ampak dejansko orodje za izračunavanje in obdelavo podatke. Vsi, ki ste pričakovali, da bo Wolfram Alpha zamenjal Google, lahko nehate. Wolfram Alpha je nekoliko drugačna zver. Vsekakor je izredno zanimiv poskus za obdelavo in vizualizacijo specifičnih odgovorov na vprašanja. Sicer Google ljudje uporabljajo še za kaj drugega kot iskanje odgovorov na določena vprašanja. Poleg tega potrebuje Wolfram Alpha vsaj še nekaj dela. V tem trenutku ni sposoben odgovoriti na vprašanje, kot kaj je "Gross National Happiness".

Google s svojimi algoritmi postaja čedalje boljši in lahko najde odgovore na izredno kompleksna vprašanja. Kljub temu pa je Wolfram Alpha svež veter na svojem področju. Priporočam preizkus.


Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.