petek, avgust 11, 2006

Spletni obrazci kot ustvarjeni za bloge

Blogi so super in krasna stvar. V kolikor na njem objavljamo samo besedilo in slike ter kakšno preprosto zadevico. Včasih pa bi si želeli s svojimi bralci nekoliko drugačen stik. Tako bi recimo hoteli narediti anketo. Ali pa od njih pridobiti kakšne informacije. Seveda je to mogoče preko komentarjev, ampak vseeno to ni ravno to.

Seveda pa na skoraj vsako težavo obstaja rešitev in tudi za to težavo so se pojavile prve spletne storitve, ki vam omogočajo, da na svojem blogu ali spletni strani uporabite anketo ali drug spletni obrazec. Wufoo je eden izmed njih.

V osnovi gre za storitev, ki vam omogoča, da izredno preprosto ustvarite obrazec, preko katerega lahko vaši bralci vnašajo podatke. Za uporabo morate najprej ustvariti uporabniški račun. Poleg plačljivih računov, ki nudijo različne možnosti, je na voljo tudi brezplačen, v okviru katerega lahko ustvarite 3 obrazce, v vsakega pa lahko podatke vpiše 500 uporabnikov. Osebno se mi zdi, da je za osebne potrebe to več kot dovolj.

Ko ustvarite uporabniški račun lahko ustvarite lasten obrazec. Tako lahko izbirate med polji za vnos besedila, spletnih naslovov, številk ali cene. Na voljo so posebna polja za vnos datuma, časa ali telefonske številke, seveda pa lahko uporabnikom ponudite tudi možnosti menija, več možnosti in podobno. Koncept ustvarjanja obrazca je izredno preprost. Izberete vrsto vnosnega polja, ki ga želite imeti, ter vnesete potrebne podatke (vprašanje, različne možnosti, ki so na izbiro, ipd.). Stvar je v praksi videti takole:



Ko ste z ustvarjanjem obrazca končali, ga shranite in odprejo se vam možnosti uporabe. Med različnimi možnostmi je tudi prikaz kode, ki jo vnesete na svoj blog in svojim bralcem omogočite, da podajo svoje mnenje ali podatke.

Kasneje lahko preko spletne strani pregledujete rezultate in mnenja svojih bralcev, povzetek rezultatov pa lahko prejmete tudi po elektronski pošti. Rezultati so na voljo tudi kot RSS.

Za preizkus sem ustvaril anketo o slovenskem redditu in jo objavil. Stvar deluje dobro in rad bi se zahvalil vsem, ki so zaenkrat sodelovali, oziroma še bodo. Ker odhajam na izredno zaslužen dopust, bodo rezultati ankete znani nekoliko kasneje (čez 14 dni).

1 komentar:

Anonimni pravi ...

wufoo je ze kar stara zadeva, pa vendar vsaj zanesljivo dela in je friendly uporabniku (kolikor sem imel ze v testu podobne programe); ceprav noben od sedaj pregledanih ni omogocal vsega, kar sem potreboval - ocitno bi bilo treba se kaj novega sprogramirat :)

p.s.: o anketi za reddit je vprasanje:
"oceni z 1 do 5 vsebino reddita"...nekaj takega (edino to vrstno vprasanje od 1 do 5 z dropdownom). Tam lahko napises..."kjer 1 pomeni najboljse/najslabe in 5najslabse/najboljse". da ne bo zmede.