torek, avgust 08, 2006

So boljši Googlovi ali Microsoftovi zemljevidi?

Microsoft je pred časom predstavil svojo storitev s satelitskimi slikami Windows Live Local, kasneje pa so se pojavile prve primerjave med Googlovimi zemljevidi in Microsoftovimi prizadevanji. Prva ugibanja so bila, da je Microsoftova storitev nekoliko boljša, saj naj bi bile slike bolj ostre. Spet drugi so dokazovali, da so Googlove slike boljše. Resnica je seveda nekje vmes. Nekje so Microsoftove slike boljše, nekje so boljše Googlove.

Seveda pa se je našel nekdo, ki je naredil spletno storitev, ki omogoča preprosto primerjavo obeh storitev. Kako je torej videti satelitski posnetek Ljubljane v Google Maps in Windows Local? Ljubljano sem izbral, ker vem, da je eden redkih krajev v Sloveniji posnet pri visoki ločljivosti. Levo zgoraj lahko preklapljate med storitvami (Google Local, Live Local). Tako lahko primerjate kako natančne so slike iz določenih krajev. Klik na povezavo vas odpelje na lokacijo.

Da pa ne bo vse tako proti Microsoftu, moram pohvaliti njihove zemljevide (če imate vključen pogled s cestami). Vrisane sicer niso vse, jih je pa vsaj nekaj. Za Google je Slovenija žal še vedno siva lisa na drugače pobarvanem evropskem zemljevidu.

Zamerim pa Microsoftu dejstvo, da je imel satelitske posnetke dolga leta nametane na nekih strežnikih, ne da bi z njimi naredil kaj pametnega. Malo so se potrudili šele, ko sta Google in Yahoo! začela nuditi svoje storitve.

Ni komentarjev: