četrtek, avgust 31, 2006

Naberite si knjig z Googlom

Google je že pred časom napovedal projekt skeniranja knjig iz različnih knjižnic in možnost iskanja po njih. Zadeva se imenuje Google Book Search in je v zadnjih dneh dobila dobrodošlo novost. Če je knjigi že potekla avtorska zaščita, si jo lahko prenesete na računalnik in natisnete. Seveda gre pri tem za starejše knjige, saj se avtorska zaščita izteče šele po več kot 70 letih, če se ne motim (če pa se motim, ne dvomim, da me bo nekdo popravil).

Stvar deluje preprosto. Odpravite se na osnovno stran Googlovega iskanja po knjigah, ter pod iskalnim poljem izberite možnost "Full view books". Če sedaj vpišete Hamlet, dobite na voljo vse knjige z geslom Hamlet, v katere imate poln vpogled. Če odprete enega od rezultatov imate na desni strani gumb "Download", ki vam bo na računalnik prenesel različico PDF.

Krasna stvar, če se želite recimo poglobiti v vse, kar je bilo o Hamletu napisanega do leta 1800. Manj krasna, če želite brati, kaj so o njem povedali v zadnjih petdeset letih. Ko bi vsaj založniki malo popustili in dovolili, da za mikro plačilo na hitro kupiš PDF katerekoli knjige, ki je še zaščitena. Ampak žal kratkovidni založniki ne vedo, kakšne prednosti bi to za njih predstavljalo.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

čeprav sam raje berem tiskano knigo, je bolj pristen občutek. ampak novice imam pa raje v digitalni obliki.