torek, maj 02, 2006

Težava Delovih blogov

Heh, Delov blog je spet pod napadom, ki kaže šibkost sistema ocenjevanja, ki ga uporablja Delov blog. Saj veste, zapisu daš zvezdico, mogoče dve, včasih tri ... odvisno ali ti je zapis všeč ali ne. Takega pristopa pri drugih blogih praviloma nisem opazil in mislim, da je iz Delovega primera precej očitno zakaj se tega pristopa praviloma ne uporablja. Pa pojdimo lepo po vrsti:

Osnovna stran Delovega bloga je razdeljena na tri dele:
  • Zadnjih 10 VIP objav (kjer objavljajo "kao" eminence bloga, ki objavljajo preredko, med njimi pa se znajdejo razno razni čudeži zapisov, med katerimi je prav izstopala Katarina Čas)
  • Zadnjih 10 objav - kjer se nahaja zadnjih 10 objav od kogarkoli
  • Naj 10 - kjer se nahaja 10 najvišje ocenjenih objav vseh piscev
Zadnjih 10 objav je obvladljivih, dokler je na sistemu do 100 blogerjev, kar pomeni, da imaš še relativno veliko možnost, da boš na seznamu ostal vsaj en dan. Ko število novih zapisov naraste se možnost daljšega obstanka na tej lestvici bistveno zmanjša in edini način, da dlje časa obstaneš na prvi strani je, da prideš na lestvico najboljših 10.

No, ta lestvica pa ima žal več slabih strani kot dobrih. Prva slaba stran je, da članek potrebuje okoli tri dobre glasove za to, da pride na lestvico. Ko prejme tri dobre glasove se dvigne na lestvico in pade pod neusmiljen pogled vseh, ki so na lestvici in tistih, ki si jih s svojim zapisom zrinil z lestvice. Hopa cupa, ena enka je dovolj, da odletiš z lestvice in je nikoli več ne vidiš, ker je tvoj zapis enkrat vmes že zletel s seznama zadnjih desetih objav in ga ne bo nikoli več nihče videl.

Seveda obstaja rešitev. Delov sistem omogoča izredno preprosto ustvarjanje uporabniških imen. Torej si vzameš nekaj minut, ustvariš deset uporabniških imen in se izglasuješ nazaj na lestvico. Seveda pa imajo to možnost vsi ostali, ki ustvarjajo uporabniška imena, glasujejo zase, tebi pa delijo enice. In tako je tvoj zapis, ki si ga mučno ustvarjal in skrbno pisal nenadoma predmet vojne izčrpavanja, kdo bo ustvaril več uporabniških imen in več glasoval.

Seveda ta sistem deluje, dokler se ne znajde kdo, ki uredi tako, da so vsi njegovi zapisi na seznamu naj 10, kar celoten sistem, ki že prej ni deloval najbolje, še dodatno sesuje. Seveda so vsi blogerji iz sebe in besno pozivajo uredništvo naj nekaj naredi. Zgodi pa se seveda bolj malo. Manj zamere bi bilo verjetno, če ne bi bila situacija zadnjih dni samo ponovitev identičnega dogajanja pred časom. Seveda je tako dogajanje po eni strani klofuta v obraz vsem, ki pišejo in se trudijo in upajo na uvrstitev med Naj 10, vendar je po drugi strani samo odraz slabega koncepta, ki bi ga bilo potrebno zavreči.

Delo bi se lahko ozrlo po Večerovem blogu, ki na prvi strani (ki je odkrito povedano nekoliko preveč razvlečena) predstavlja naslednje kategorije blogov: najnovejši blogi, najbolj brani blogi, najbolj brani prispevki in seznam najnovejših zapisov. Na tak način je nekemu blogu zagotovljeno, da bo ob svoji ustanovitvi viden dlje časa (novi blogi se pojavljajo počasneje kot novi zapisi), obenem pa si lahko z dobrim delom zagotovi dolgoročnejšo vidnost in bralstvo.

Delu torej predlagam naslednje korake: prvi korak bi bil ukinitev VIP sekcije, ki v tem trenutku ne služi ničemur več. Zapisi njihovih članov se pojavljajo preredko in so vse prepogosto brez prave vsebine. Brez smisla je zapravljati prostor na prvi strani za ta šrot. Drugi korak je ukinitev ocenjevanja. To samo po sebi nima smisla ker preprosto služi izživljanju ali pa vojni potrpežljivosti v glasovanju. Tretji korak je uvedba bolj smiselne razporeditve osnovne strani: recimo 20 ali 30 najnovejših zapisov (kar podaljša dolgoživost zapisov na prvi strani) in recimo seznam 15 blogov, ki so bralcem bolj všeč. In mimogrede, kje je RSS feed za najnovejše zapise?

Vprašanje je sicer, kako do teh blogov priti? Smiselno bi bilo, da se recimo uvede drugačen sistem, ki nagrajuje bloge in avtorje ter ne prispevkov. Torej, blog, ki ima največ povezav nase iz drugih blogov, postane pomembnejši. S tem bi nenazadnje mogoče spodbudili tudi dejanski diskurz na blogih preko zapisov in ne komentarjev, ki jih imajo Slovenci ne vem zakaj tako radi. Drugi pristop bi bil recimo ocenjevanje zapisov z "za" in "proti". Blog, ki preko zapisov pridobi največ pozitivnih glasov pridobi na pomembnosti in priljubljenosti. Seveda pa bi bil za tak korak potreben nekoliko drugačen način registracije, ki bi zadevo malo otežil, saj je v sedanji obliki preveč preprosta in omogoča prelahko manipulacijo.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

mah, po moje so vsi blogi tipa delo, večer, dnevnik... samo odskočna deska za prave blogerje. Tisti, ki mislijo to resno početi, se potem spravijo na blogger, wordpress ipd, ostali pa pač životarijo in objavljajo slike nekih nemških bendov.

Delo je naletelo na isti problem kot Rozina. Ni izgled tisti, ki dela blog. Blog dela vsebina. In tako kot se nekateri jonasovi frajerji in frajerke niso dovolj posvetili vsebini (Milek, Arko, Pešut...), tako tudi na Delu VIP blogi ne bodo prišli daleč. Ker so krivi ljudje, ne pa software.

Ima pa Delo vseeno fino stvar in to je direktorij blogov. Ki zaenkrat še deluje (ne tako kot Blogger, kjer dobiš max 20 blogov na kategorijo). Ampak to je še vedno pljunek v morje vsebine. Ki je pa (žal) ni.

Aja, BTW, na tehnoloških dnevih bom imel pred okroglo mizo o blogih pol ure predavanje o bistvu blogov. Če boš tam, me pocukaj za rokav ;)

Anonimni pravi ...

slovenski prevod wordpressa? Delam(o) na tem ;) od 1231 jih imam za prevest še 986 :D

Anonimni pravi ...

Wordpress Nr1..lp :D