četrtek, september 06, 2007

Google z novostmi za knjige

Že drugi zapis o Googlu danes, ampak očitno se jim po poletnem počitku ponovno pričenja dogajati. Danes so po iskanju v Google Readerju dodali zanimive novosti na področju knjig. Google Book Search je ambiciozen projekt, ki vam omogoča, da iščete po vsebini knjig. Nato si lahko ogledate stran, na kateri se iskane besede nahajajo.

Vaša knjižnica

Danes so dodali možnost, da si z njihovo pomočjo ustvarite spletno knjižnico. To pomeni, da z njihovim iskalnikom poiščete knjige in jih dodat v svojo zbirko, ki jo lahko pokažete celotnemu svetu.Knjige lahko vnašate vsako posebej ali pa izberete možnost "Import books", kjer lahko vnesete številke ISBN. Presenetljivo sprejema in najde tudi slovenske knjige. Na vaše knjige se lahko drugi uporabniki naročijo preko vira RSS in spremljajo, ko dodate nove knjige.

Zadeva je podobna LibraryThing, ki pa mi je še vedno bolj všeč. Ima več možnosti in nudi bolj družabno izkušnjo. Za vsako knjigo lahko pogledate, kdo vse jo še ima, kakšne so druge knjige in podobno. Google na tem področju ni tako močan. Prav tako ima vnešenih manj naslovnic knjig, kar naredi vaše zbirke precej dolgočasne na pogled. Toda po drugi strani ima ISBN za slovenske knjige, kar je zelo kul.

Odlomki iz knjig na vsakem blogu

Druga novost je možnost izrezovanja odlomkov iz knjig, ki jih najdete preko Google Book Searcha. Seveda tega ne morete početi z vsemi knjigami, ampak samo s tistimi, ki so v javni domeni. Tako lahko v knjigi izberete določen odlomek in si ga z nekaj kliki shranite v Google Notebook ali pa ga objavite na svojem blogu. Pojavi se v naslednji obliki:Priljubljeni odlomki

Zadnja novost se pojavi ob pregledovanju knjig. Gre za možnost "Popular Passages", torej priljubljenih odlomkov. Z enim klikom lahko odkrijete v katerih knjigah je bil citiran določen odlomek in jih pregledate. Zelo zanimivo.

Google je tako danes resnično naredil korak naprej pri svojem iskanju po knjigah in jih približal uporabnikom spleta.

Povezani zapisi

Google Reader končno dobil iskanje
Google Earth in Google Maps sedaj s slovenskimi cestami
Blogger v razvoju

Ni komentarjev: