ponedeljek, november 17, 2008

Instapaper - označite si stran za kasnejše branje

Včasih so najpreprostejše stvari najbolj učinkovite in Instapaper  je med njimi. Gre za zelo preprosto spletno storitev, ki je namenjena samo eni stvari - ko naletite na članek, ki je predolg, da bi ga prebrali, si ga preprosto shranite v Instapaper in si ga preberete kasneje. Račun ustvarite zelo preprosto, saj zadostuje samo uporabniško ime in si vam ni potrebno zapomniti niti gesla.

Shranjeni članki se vam shranijo na posebni strani, kjer jih lahko urejate, preskočite, berete v samo besedilni obliki ali pa se naročite na RSS.


Ima pa zadeva še eno dobro plat. Če ste ponosni lastnik iPhonea ali iPod Toucha (na primer, jaz), si lahko naložite aplikacijo in vsi članki, ki ste se jih označili se pretočijo na vašo napravico in jih lahko prebirate tudi brez povezave. Odlično, kadar morate koga čakati ali pa preprosto potrebujete nekaj za brat.

Če pa nimate časa, da bi sami iskali članke, lahko preprosto obiščete stran Give me something to read , kjer so zbrani članki, ki so jih uporabniki največkrat označili za kasnejše branje. Ker je Instapaper namenjen ravno shranjevanju daljših in bolj zahtevnih člankov, vam ta stran nudi resnično izobilje res kakovostnih člankov, med katerimi so kakšni dobri tudi za pol ure branja.

Seveda pa lahko za označevanje člankov, ki jih ne utegnete prebrati, uporabite tudi delicious. Preprosto shranjenemu zaznamku pripnete oznako "toread" ali "preberi" in načeloma zadeva služi istemu namenu. Seveda pa ni enake integracije z iPodom.

četrtek, november 13, 2008

Drugačen pogled na svet - če upoštevate statistiko

Kakšen bi bil videti svet, če pri velikosti držav ne bi uporabljali geografske velikosti ampak statistike za najrazličnejše dejavnike? Recimo, število ljudi, ki jih umre na cestah, število ogroženih plazilcev ali količina izvoženih igrač. To vprašanje so si zastavili na strani WorldMapper in pripravili celo serijo res zanimivih vizualizacij. Nekaj primerov, o katerih sem pisal, sledi. Najprej število ogroženih plazilcev:

 
Velikost držav glede na količino izvoženih igrač:

In za zaključek še število letalskih vzletov.


Ogledate si lahko tudi celoten seznam dostopnih zemljevidov.

Na spletni strani Show@World so se lotili podobnega projekta, ki prav tako prikazuje velikost držav glede na odstotek, ki ga predstavljajo globalno. V ta namen so pripravili tudi način, s katerim lahko interaktivni graf objavite na svoji spletni strani.



V glavnem, gre za dva zanimiva pristopa k prikazovanju statistik, ki odlično prikažeta določene podatke.

sreda, november 12, 2008

Antični Rim v 3D v Google Earth

Ok, tole je resno kul zadeva. Vsi smo se kdaj spraševali, kakšen je bil Rim videti pred 1688 leti, ko mu je vladal cesar Konstantin. Sedaj imamo končno odgovor. Google je v sodelovanju s projektom Rome Reborn Project v Google Earth prenesel celotno mesto v treh dimenzijah. V praksi to pomeni 6800 modelov zgradb, od najpomembnejših znamenitosti, med katerimi je seveda tudi Kolosej, do običajnih, ki se znajdejo v vašem Google Earthu in se lahko sprehodite po njem.Modeli so odlični in izkušnja je res nekaj posebnega.

Dodatek se skriva med prikazi Gallery, kjer morate izbrati možnost Ancient Rome. Nato se odpravite v Rim, kjer morate s klikom na posamezne stavbe izbrati možnosti, ki naj vam jih naloži. Majhno opozorilo - na voljo imate tri možnosti: teren, glavne stavbe in vse stavbe. Pri uporabi zadnje možnosti bodite previdni, ker je zadeva tako orjaška, da vam lahko računalnik kaj hitro poklekne.

Še kratek video, ki so ga pripravili pri Googlu.

Celotna zgodovina stripov Peanuts

Z razširitvijo spleta so stripi dobili nov zagon. Slovenci sicer praviloma nimamo posebej razvite kulture dnevnih stripov, kot je ta prisotna v ZDA, kjer časopisi vsak dan stripom  namenijo eno stran. No, s pojavom spleta, smo lahko na tak ali drugačen način začeli tudi mi spremljati dnevne stripe.

United Feature Syndicate je en izmed večjih ponudnikov stripov in je pred kratkim prenovil svoje storitve, med katerimi je najbolj omembe vredno dejstvo, da lahko prilagodite svoj vir RSS in vanj vključite stripe, ki bi jih radi spremljali. Najprej morate sicer ustvariti svoj račun, nato pa preprosto izberete stripe, ki jih želite spremljati in dobite posebej, samo za vas prilagojen vir RSS, ki vsebuje celotne stripe in ne samo povezav na njih.


Stripi po kakovosti segajo od ne preveč dobrih do nekaterih, ki so resnično kul. Posebej omembe vredno je tudi, da so objavili celotno zgodovino stripa Peanuts , kar vam nudi popoln vpogled v celoten razvoj enega najbolj priljubljenih stripov v zgodovini. Prvi strip, recimo, ni bil niti pod razno podoben tistim, ki jih običajno poznamo. Stripov je skupno nekaj čez 21.000. Wow.


Žal pa United Feature Syndicate nima mojega daleč najljubšega stripa - Calvin and Hobbes , ki je nekaj časa izhajal celo v sobotnem Delu pod naslovom Gašper in Hops. Zakaj točno so to ukinili, mi ne bo nikoli jasno. No, tu so nekoliko manj prijazni, saj lahko gledate le zadnjih 30 dni stripov, vir RSS pa vključuje le povezave in ne celih stripov.

In ko smo že pri stripih, izbor mojih trenutno najljubših spletnih stripov, ki niso vključeni v sindikate.

XKCD  - geeky in zabaven
Penny Arcade - geeky in brez dlake na jeziku ter obenem stari ata večine spletnih stripov
Sinfest  - preprosto smešen

torek, november 11, 2008

Prenosni Fallout

Domen se je na svojem blogu navdušil nad Falloutom 3 in mi dal krasno iztočnico, da najprej zmajem z glavo zaradi njegovega lahkotnega "Prvi in drugi del sta šla mirno mimo mene, malo zaradi nezanimanja nad samim žanrom" in nato predlagam preprost način za remediacijo tega stanja. Zakaj je ta potrebna? Fallout 1 in 2 sta klasiki iger na osebnih računalnikih, ki jih preprosto ne gre zamuditi. Črn humor, globoka zgodba in resnično fantastična igralnost namreč to franšizo v mojih očeh postavljajo na sam vrh ustvarjalnosti v žanru.

No, za vse, ki bi si želeli zaigrati ti dve klasiki, predlagam naslov USB Gaming, kjer nekdo zelo prijazno pretvarja klasične igre tako, da jih lahko namestite na ključek USB in igrate kjerkoli že ste. No - biti morate za računalnikom. Med igrami na spletni strani sta tudi Fallout 1 in 2 ter celo Fallout Tactics, ki sicer ne dosega prvih dveh, ampak je zabavna igra sama po sebi. Praviloma lahko vsako igro spravite na ključek USB velikosti 2 GB.

Stran ne gosti datotek, ampak jih morate potegniti z uporabo odjemalca za protokol Bittorrent. Seveda morate biti načeloma tudi lastniki originalnih diskov teh iger (kar dejansko tudi sem, če slučajno koga zanima).

So pa na strani še nekateri sladkorčki, med katerimi moram priporočiti vsaj Baldur's Gate 1 in 2. Klasično igranje fantazijskih vlog v svetu AD&D (Advanced Dungeons and Dragons za neposvečene) nikdar ni bilo boljše.