sreda, november 12, 2008

Celotna zgodovina stripov Peanuts

Z razširitvijo spleta so stripi dobili nov zagon. Slovenci sicer praviloma nimamo posebej razvite kulture dnevnih stripov, kot je ta prisotna v ZDA, kjer časopisi vsak dan stripom  namenijo eno stran. No, s pojavom spleta, smo lahko na tak ali drugačen način začeli tudi mi spremljati dnevne stripe.

United Feature Syndicate je en izmed večjih ponudnikov stripov in je pred kratkim prenovil svoje storitve, med katerimi je najbolj omembe vredno dejstvo, da lahko prilagodite svoj vir RSS in vanj vključite stripe, ki bi jih radi spremljali. Najprej morate sicer ustvariti svoj račun, nato pa preprosto izberete stripe, ki jih želite spremljati in dobite posebej, samo za vas prilagojen vir RSS, ki vsebuje celotne stripe in ne samo povezav na njih.


Stripi po kakovosti segajo od ne preveč dobrih do nekaterih, ki so resnično kul. Posebej omembe vredno je tudi, da so objavili celotno zgodovino stripa Peanuts , kar vam nudi popoln vpogled v celoten razvoj enega najbolj priljubljenih stripov v zgodovini. Prvi strip, recimo, ni bil niti pod razno podoben tistim, ki jih običajno poznamo. Stripov je skupno nekaj čez 21.000. Wow.


Žal pa United Feature Syndicate nima mojega daleč najljubšega stripa - Calvin and Hobbes , ki je nekaj časa izhajal celo v sobotnem Delu pod naslovom Gašper in Hops. Zakaj točno so to ukinili, mi ne bo nikoli jasno. No, tu so nekoliko manj prijazni, saj lahko gledate le zadnjih 30 dni stripov, vir RSS pa vključuje le povezave in ne celih stripov.

In ko smo že pri stripih, izbor mojih trenutno najljubših spletnih stripov, ki niso vključeni v sindikate.

XKCD  - geeky in zabaven
Penny Arcade - geeky in brez dlake na jeziku ter obenem stari ata večine spletnih stripov
Sinfest  - preprosto smešen