petek, junij 20, 2008

Dexter je mračen in kul

Priznam, da sem se zadnjih nekaj let zasvojil z najrazličnejšimi televizijskimi serijami in nadaljevankami. Pri tem gre predvsem za ameriško produkcijo, ki jo danes poskušam spremljati bolj ali manj redno kar v "realnem času". Glede na pojav nekaj res kakovostnih serij v zadnjem času, mi to seveda ne uspeva vedno, tako da sem si šele te dni utegnil do konca ogledati drugo sezono serije Dexter, verjetno meni najljubše serije te dni.

Za vse, ki je ne spremljate - gre za serijo o serijskem morilcu Dexterju, ki je v dnevnem času zaposlen kot strokovnjak za kri na policijski postaji. Njegov krušni oče je bil policist. Njegova "sestra" je policistka. Njegovi prijatelji so policisti. Na videz živi popolno življenje, je popoln fant in brat, prizadeven sodelavec in prijazen prijatelj. Obenem pa skriva temno skrivnost. Svoje žrtve izbira skrbno in za seboj ne pušča nikakršnih sledi. Pravzaprav v prvi sezoni nihče ne ve, da v Miamiju sploh deluje serijski morilec.

V prvi sezoni tako spremljamo Dexterja, ko se sooči z drugim serijskim morilcem, ki prav tako deluje v Miamiju. Druga sezona glavnega junaka ne postavi pred tako očitnega antagonista in velik del sezone spremljamo njegov boj s samim sabo in svojo preteklostjo.

Serija je posneta odlično. Glavni igralci so večinoma skoraj popolni, scenariji pa so skoraj brez izjeme vrhunski. Serijo odlikuje mešanica mračnjaškega vzdušja, prepredena z obešenjaškim humorjem in poudarkom na razvoju likov. Gre za odličen primer serije, ki se ne zanaša le na ostre dialoge ali akcijo, temveč gradi na razvoju osebnosti tako glavnega junaka kot vseh ostalih likov. Serija ima še eno pomembno prednost - na voljo je na plačljivem kanalu, kar pomeni, da pisci niso omejeni na 42 minut serij z običajnih televizijskih mrež. Tako so posamezne epizode v povprečju dolge okoli 50-52 minut, določene pa dosežejo za televizijsko serijo nepredstavljivo dolžino 55 minut.

Ogled toplo priporočam, saj gre za res vrhunski izdelek ameriške popkulture. Poleg tega te serija s tako odličnim uvodom preprosto mora prepričati. Video spodaj