torek, marec 03, 2009

NOFX - Don't Call Me White

Kljub temu, da ljubitelji glasbe izredno uživamo v tem, da odkrijemo nekaj novega in svežega, je glasba pomembna tudi z drugega, bolj nostalgičnega vidika. Govorim o glasbi, s katero si pred leti živel in dihal, nato pa so jo nadomestili drugi, bolj sveži zvoki. In nato nastopi trenutek, ko po več letih zaslišiš eno od starih skladb, ki te dobesedno teleportira v drug čas.

NOFX, legendarni kalifornijski pankerji, so že eden izmed takih bendov. V srednji šoli brez njih preprosto ni šlo in album Punk in Drublic je bil del vsakega spodobnega repertoarja. Naj kot zanimivost povem, da si album lastim tako v CD obliki kot tudi na vinilki. Ja, tako dolgo nazaj je bilo, da smo vrteli še črne plošče in jih praskali z iglami na poceni gramofonih.

V glavnem, NOFX, so med najbolj vidnimi predstavniki kalifornijskega punka, ki se je koncentriral okoli založbe Epitaph in vključeval bande, kot so bili Bad Religion, Pennywise, Rancid, Down by Law in številne druge. So pa NOFX od te družbe izstopali predvsem po svoji zabavnosti, saj se za razliko od velike večine ostalih bandov v tej druščini niso jemali pretirano resno. Ne nazadnje govorimo o bendu, ki je napisal skladbo o tem, kakšno sranje so srede in sobote, ko se morajo tuširat.

Izbrani komad Don't Call Me White bo za vse poznavalce skupine morda malo preveč "na prvo žogo". Vendar po drugi strani pooseblja njihovo glasbo. Vključuje namreč skoraj vse njihove najpomembnejše elemente - metalsko našpičene kitare, ritem sekcijo v divjem galopu, speven refren, melodične "backing" vokale in seveda obvezni most pred zadnjim refrenom. Manjkajo sicer kakšni "fake" jamajški vložki in trobenta, ki so prav tako njihova zaščitna znamka. Prav tako besedilo morda ni tako strašno zabavno, kot je oi-jevski "The Brews", ampak NOFX so na Punk in Drublic verjetno dosegli najvišjo stopnjo v svoji karieri - ne le, da so do popolnosti izpilili svoj stil, tudi njihova uigranost je v celoti dosegla vrhunec ravno na tem albumu. In če ne verjamete, da se fantje radi šalijo, malo podrobneje poglejte naslov albuma :).




Mimogrede, če bi radi še več glasbe, sledi par linkov na nekaj slovenskih glasbenih blogov.

Harmonic Generator
Noč na zemlji
Luka V.

Pa še nekaj mojih starejših povezav

The Pains of Being Pure at Heart - Young Adult Friction
Franz Ferdinand - Tonight